Здраве и красота

4 причини да не закусвате често със зърнени закуски

Кога закуската ни вреди

30.01.2021г. / 04 08ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Какви храни включва обикновено закуската ви? Обичате ли да хапвате купичка със зърнени закуски, като гранола, корнфлейкс? Бързо решение, което ни е вкусно и донякъде вярваме, че е диетично. Дали? Какво се случва, когато направим този избор за закуска?

Няма да сте толкова сити

Колко часа след закуската с корнфлейкс се чувствате сити, енергични? Или скоро след закуската се чувствате отново гладни? Това се дължи на факта, че такива зърнени закуски съдържат малко или никакви важни за забавянето на храносмилането макронутриенти, като здравословни мазнини, фибри и протеини. По-скоро зърнените храни за закуска обикновено са въглехидрати, които дори да обещават в рекламите си, че помагат в отслабването са нищо повече от захари, рафинирани ориз, царевица или пшеница, които повишават нивата на кръвната захар, а оттам и апетита.

Най-вредните храни за закуска

Хапвате повече през останалата част от деня

Закуската, в която преобладава високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на протеини, повишава апетита ни през целия ден, особено към още вредни храни, тестени изделия, които иначе бихме могли да не включим в менюто си. От друга страна, закуската, която ни осигурява полезни протеини и мазнини като яйца, авокадо, скир, овесена каша, ни помага да сме сити за по-дълго време и да приемаме по-малко калории на следващите хранения.

Кетодиетата може да подобри състоянието на кожата

Възможно е да качите килограми

Зърнените храни за закуска, които си приготвяме с мляко, често се предлагат в комбинация със сушени плодове, шоколад или ние си добавяме такива екстри към купичката.

Свързани статии

Всичко това, в комбинация с храненето през останалата част от деня повишава риска от трупане на излишни килограми. Ето защо не е добра идея често да си приготвяте такава закуска.

Консумирате повече захарни изделия

Захарта поражда допълнителна консумация на захар и зърнените закуски не са изключение. Може и да не ви се вярва, но съществува зависимост към захарни изделия. Ако се опитате да не консумирате в рамките на няколко дни захар и захарни изделия, ще забележите, че се чувствате някак странно, че имате силната нужда да хапнете вафла или шоколад. Всъщност нямате, просто това е нормална реакция на организма, когато го чистите от тези въглехидрати.

Коментирай