Здраве и красота

Как вдигането на тежести се отразява на жените

Защо е полезно

05.02.2021г. / 09 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вдигането на тежести не е само за мъже. Жените също правят силови тренировки с вдигане на допълнителна тежест. Това не е просто начин да оформите мускулите си и да стопите мазнините. Упражненията с тежести имат много повече ползи за женското здраве, отколкото предполагате. Сред тях се нареждат по-добра костна плътност, по-добър сън, по-добра стойка, отслабване, балансиране на хормоните.

Съвети за хранене при различните тренировки

С възрастта жените губят част от костната си плътност, което повишава риска от развитие на остеопороза. Проучвания, публикувани в Harvard Health Publishing и цитирани от healthdigest.com показват, че редовните тренировки с тежести подобряват здравината и плътността на костите, като по този начин понижават риска от развитие на остеопороза, така характерна за възрастта след настъпване на менопаузата.

С напредване на възрастта се губи мускулна маса, както и намалява синтезът на колаген в тялото. Това излага тялото, костите, сухожилията, кожата на риск от преждевременно стареене и възникване на различни оплаквания, здравословни проблеми. Упражненията с тежести могат да подобрят състоянието на мускулатурата и да стимулират забавянето на стареещите процеси в организма.

Най-подходящите тренировки за сутрин, обед и вечер

Тренировките с тежести подобряват баланса, устойчивостта и силата. Помагат за изгарянето на мазнини и оформят красиви форми на тялото. Колкото по-добре стегнати са мускулите, толкова повече калории изгарят те дори след тренировката.

Свързани статии

Много жени се притесняват да правят силови тренировки с тежести, защото смятат, че тялото им ще стане по-обемисто. Това е мит, който е широко разпространен, но не е верен. За да се изгради обемиста мускулатура при жените са необходими високи нива на тестостерон, каквито жените нямат за разлика от мъжете.

3 есенциални типа тренировки за отслабване

Вдигането на тежести по-скоро помага за поддържане на желаното тегло, тонизиране и заздравяване на мускулатурата, а като резултат фигурата става изваяна и с по-красиви форми.

Дамите, които не искат да вдигат тежести могат да правят силови тренировки със собствена тежест. Те също имат немалко ползи за здравето и организма. При натрупване на добра мускулна маса със сигурност ще изгубите част от мастната тъкан, която желаете да премахнете. Колкото повече развивате мускулатурата по тялото си, толкова по-оформено и стройно ще стане то, дори да не намалите от теглото си, а просто заместите мазнините с мускулна тъкан.

Коментирай
Свободно време