Здраве и красота

5 неща, които се променят в тялото, когато вдигате тежести

Положителните ефекти върху организма от упражненията с тежести

16.09.2019г. / 07 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте от любителите на кардиото, трябва да знаете, че вдигането на тежести и упражненията с гирички и собствено тегло не са за подценяване. Те имат своите положителни въздействия върху здравето и организма, заради които е добре да ги включите в рутината си. Това не означава да се откажете от кардиото, напротив. Но редуването на двата типа тренировки е съществено от здравословна гледна точка. Когато започнете да вдигате тежести, ще забележите някои промени в тялото си и то в положителна посока. Ето какви.

3 упражнения за страничната част на корема>>>

Костите ви ще станат по-здрави

Според данни на Американската фондация за борба с остеопорозата, упражненията дори с минимални тежести имат положителен ефект върху костната плътност. От значение е не само консумацията на храни, богати на калций, но и редовните тренировки с вдигане на тежести, укрепващи здравето на костната система.

Няма да увеличите сантиметрите си

С вдигане на тежести няма да увеличите обиколката на която и да е част от тялото ви, освен ако това не е целта ви и не се насочите в тази посока, добавяйки повече тежест и наблягайки на определени мускулни групи с цел развиване на обема на мускула. Много жени се притесняват да не направят огромни бедра или бицепси, които да повлияят на женственото им излъчване. Това може да стане доста трудно, особено заради природно по-ниските нива на тестостерон в женското тяло.

3 упражнения с медицински ластик за извайване на гърба и гърдите>>>

Ще ускорите метаболизма си

Колкото по-трениран е един мускул, толкова повече калории изгаря той, дори в спокойно състояние. За неговата работа е необходимо изгарянето на повече калории и доставката на по-голямо количество кислород. Това ускорява цялостно метаболизма и прави постигането на желаните резултати по-лесно и бързо.

Свързани статии

Ще забавите процеса на стареене

Освен ускорения метаболизъм, заздравяването на костната и мускулната система, по-ниските нива на стрес и по-високите стойности на ендорфини в тялото, вие ще се радвате и на по-дълготрайна младост, ако започнете да залагате на упражненията с тежести.

Предизвикателството „планк“ за 28 дни>>>

Ще имате много повече енергия за всичко

На всеки се е случвало да се чувства уморен без реално да е извършвал някаква тежка физическа работа. Това се дължи най-вече на заседналия начин на живот и високите нива на стрес. За щастие упражненията с тежести се борят с този проблем, като един от положителните резултати са високите нива на енергия в тялото и желанието за нови и нови предизвикателства всеки ден.

Коментирай
Свободно време