Здраве и красота

Помагат ли наистина малките порции за отслабването?

Разнопосочни мнения

05.02.2021г. / 04 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Един от най-разпространените съвети за диетите за отслабване е да се храните на малки порции по няколко пъти на ден. Според редица схващания това е по-добрият начин да свалите излишните килограми, отколкото да се храните по три пъти на ден. Но този съвет може да се окаже неподходящ за всеки. Броят, видът и количеството на храненията зависят много от индивидуалните особености, генетичните характеристики, наличието или не на здравословни проблеми, предпочитанията ви, графика ви.

4 тайни на успешното отслабване

Според експерти от Харвард, храненето на малки порции по няколко пъти на ден може да ви помогне да отслабнете, защото е по-малко вероятно да почувствате глад, когато интервалите между храненията са по-кратки. Това може да ви предпази от посягане към калорични и вредни храни. Шансовете да консумирате повече плодове и зеленчуци при такъв тип режим на хранене също са по-големи.

Съществуват много митове за честото хранене в малки количества, свързани с това, че е по-здравословно, че контролира кръвната захар и метаболизма, че предпазва от скокове на инсулина. Според healthline.com обаче нито едно от тези твърдения не е доказано със стабилни доказателства, тъй като всеки тип хранене работи при различните хора според индивидуалните им особености.

10 съвета за отслабване, които всъщност наистина работят

При някои хора по-добре се отразява храненето в определени интервали от време, като през останалото време не се приема храна или така нареченото периодично гладуване.

Свързани статии

Едни от най-големите опасения на изследователите по отношение на храненето на малки порции е, че при този стил на хранене не се доставя необходимото количество енергия за всички жизнени и ежедневни нужди. Това крие риск от лесно изморяване и огладняване, което от своя страна може да ви тласне да посегнете към вредни и калорични храни.

Спазването на такъв режим често е трудно по време на работа, при пътувания, когато останалите членове от семейството се хранят по друг начин и вечерята им е в пълен размер, пише healtdigest.com.

5 метода за отслабване, които не действат

Ако все пак сте решили да се храните с малки порции на няколко пъти на ден, постарайте се всяка порция да включва пълноценни протеини, мазнини и сложни въглехидрати в добра пропорция, за да си осигурите достатъчно енергия.

Коментирай