Здраве и красота

Гуа ша масаж на лицето - за по-малко подпухване и тонизирана кожа

Намалява стреса

11.02.2021г. / 16 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Едно от най-добрите средства за подобряване на тонуса, намаляване на стреса, подобряване на кръвообращението е масажът. Напоследък все по-популярен става масажът на лицето гуа ша (който може да се извършва и на гърба, шията, задните части, ръцете, краката).

Гуа ша е древна китайска алтернативна терапия, която включва „остъргване“ на кожата с масажен инструмент за подобряване на кръвообращението. Сигурно се питате какъв е инструментът?

Това е камък, най-често зелен нефрит или розов кварц със заоблени краища, който не наранява кожата, а оставя приятно галещо усещане.

Масажът гуа ша е предназначен за справяне със застоялата енергия, в тялото, наречена „чи“, за която китайците вярват, че може да е отговорна за възпалението в организма, предизвикващо редица болки, неразположения.

Ползите от масажа на лице с ролер

„Гуа“ означава остъргване, а„ ша“ означава пясък. Масажът с плоските камъни в определена посока, която трябва да се следва, спомага да се отпуснат скованите мускули и да се насърчи дренажът на тъканите.

Точно както нашите тела изпитват стрес под формата на напрежение и болка в областта на раменете, шията, главоболие, след дълъг работен ден, така и лицата ни могат да бъдат подложени на стрес под формата на събрани вежди, които издават гняв, напрежение или стиснати челюсти, споделят западни специалисти дерматолози.

4 етерични масла, които да ползвате след 30

От друга страна, приятният масаж на лицето гуа ша спомага за облекчаване напрежението в мускулите на лицето, подобрява кръвообращението, насърчава лимфния дренаж, намалява подпухването. Много е важно когато си правите разкрасяваща терапия, да не натискате силно, тъй като това може да доведе до натъртвания или спукване на капиляри. Обърнете внимание и на илюстрацията, тъй като тя ви показва в каква посока да движите камъка върху лицето си. 

Гуа ша масажът е хубаво да се прави с етерични масла, ако ползвате такива. Също така по този начин може да нанесете и вашите серуми, ежедневни кремове. Не пропускайте и шията. Така ще подобрите състоянието на кожата не само на лицето, но и в тази деликатна област, която също издава възрастта на жената. За по-малко бръчки и по-стегната и тонизирана кожа.

Колко често да си правите гуа ша? Зависи от вашите индивидуални нужди, настройки. Може да го правите и 1-2 пъти седмично, в рамките на 5-10 минути.

Снимки: Istock

Коментирай