Здраве и красота

Домашни методи за отстраняване на черни точки

Как да направите кожата гладка и мека без несъвършенства

24.02.2021г. / 12 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черните точки са един от най-често срещаните проблеми с кожата. Те могат да се появят без задължително да имате акне, но ако кожата ви е мазна или е смесена и се омазнява в Т-зоната, вероятно имате тези проблеми. Можете да премахнете черните точки с някои ефикасни домашни методи. С тях ще почистите кожата и ще я направите по-мека, жизнена и сияйна.

Домашни маски за премахване на черни точки

Освен содата и захарта, които са известни като ефективни скрабове против черни точки, има още няколко ефикасни метода за домашно почистване на лицето.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво има силно стягащи кожата ефекти. То намалява секрецията на себум и свива порите, като намалява появата на черни точки. Намазвайте само върху черните точки с малко масло от чаено дърво, така че да не пресушите останалата кожа, която е с нормална текстура. Наблягайте на мазните участъци.

Куркума

Как да се борим ефективно с черните точки по кожата

Куркумата има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Смесете 1 супена лъжица куркума с 1 супена лъжица вода или разтопено кокосово масло, за да направите паста. Нанесете като маска. Изчакайте 15 минути да подейства и измийте.

Кокосово масло и захар

Кокосовото масло има успокояващи, подхранващи и хидратиращи свойства. Захарта действа като скраб и премахва омекотените черни точки. Смесете 1 супена лъжица разтопено кокосово масло с 1 супена лъжица захар. Разбъркайте и втрийте като скраб. След това оставете да подейства 15 минути и измийте.

Зелен чай

Зеленият чай има противовъзпалителни и антибактериални свойства благодарение на антиоксидантите в състава си. Той помага за успокояване на кожата, свиване на порите, намаляване на себума и потискане на възпалението. Смесете 1 супена лъжица листа от зелен чай с малко гореща вода. Оставете ги да се накиснат добре. Прецедете водата и я нанесете с тампон върху черните точки. Оставете да изсъхне без да отмивате.

Лесен метод за премахване на черни точки

Белтък

Нанесете белтък върху зоните, засегнати от черни точки с помощта на тампон. Изчакайте да изсъхне напълно и след това отмийте. Добре е маската да престои поне 20-30 минути върху лицето. Това стяга порите и има пийл-оф ефект.

Коментирай