Тофу от векове е един от основните източници на протеин в Азия и редица азиатски култури. То стана популярно през последните десетилетия и в западните страни заради добрите си заместителни качества по отношение на месото. Тофу е предпочитан продукт сред вегетарианците, но и сред все повече разнообразно хранещи се хора, защото има немалко ползи за здравето.

Японската диета – тайната на дълголетието

Тофу се добива чрез варене на соя до получаване на млечноподобна течност. След това се добавят различни коагуланти, като калциев сулфат за получаване на подобна на извара смес, пише thehealthy.com. След като ферментира, тофу се пресова и оформя на кубчета, подобно на сирене.

Какви са основните ползи за здравето от тофу?

Тофу е добра опция за отслабване

В тофуто се съдържат много малко калории и мазнини. В една чаша тофу се съдържат приблизително:

  • 94 калории;
  • 5,9 г мазнини;
  • 0 г холестерол;
  • 2,3 г въглехидрати;
  • 0,4 г диетични фибри
  • 8,7 г натрий.

Храни, които са още по-полезни, ако се консумират заедно

Тофу е много богато на растителен протеин. Соята е един такъв прекрасен източник на протеини, заради което е предпочитана от вегетарианци и вегани. Количеството аминокиселини в тофу може да конкурира месото, яйцата, млечните продукти.

Антиоксиданти

Тофу съдържа ценни антиоксиданти, които се борят с възпалението, подобряват сърдечносъдовата функция, намаляват риска от диабет.

Още по темата

Тофу е важно за сърцето

Благодарение на антиоксидантите в състава си и пълното отсъствие на холестерол, тофу е полезен избор за здраво сърце и кръвоносни съдове. Изследване от 2020 година, публикувано в Circulation констатира, че жените, консумирали повече порции тофу на седмица имали с до 18% по-нисък риск от развитие на сърдечносъдови заболявания, по-специално коронарна болест на сърцето отколкото онези, които консумират рядко или веднъж месечно.

Здравословни заместители на вредните съставки в сладкарството

Тофу може да намали риска от рак на гърдата

Соевите зърна съдържат натурални фитоестрогени и изофлавони, които имат балансиращ ефект върху женските хормони. Ето защо консумацията на тофу може да допринесе за намаляване на риска от възникване на рак на гърдата. Това показва анализ на данни от проучване от 2020 година, публикуван в PLoS One и цитиран от thehealthy.com.