Здраве и красота

Причини за лоша миризма от ноктите на краката

Те също могат да излъчват неприятен мирис

17.08.2022г. / 10 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гъбичките могат да засегнат кожата на краката, особено в зоната на гънките на пръстите. Обикновено тази инфекция се свързва преди всичко с лоша миризма. Неприятен мирис обаче може да се носи и от ноктите ви, не само от пръстите и другите части на стъпалото. Ето какви могат да са причините за неприятна миризма от ноктите на краката.

Начинът, по който оформяте ноктите

Има голямо значение как оформяте или как държите ноктите на краката си. От това зависи дали те биха ви създавали проблеми или не. Твърде късите нокти могат да ви направят склонни към врастване на нокътя в някой от ъглите на пръста. Това създава условия за навлизане на бактерии, поява на гной и лоша миризма. Освен това мястото на врастване ще бъде зачервено и болезнено, което създава допълнителен дискомфорт.

Домашни средства при лоша миризма на краката

Добре е да не изрязвате ноктите на краката докрай, за да се предпазите от нежелано врастване. Оставяйте малко от нокътя, така че да се подава леко над пръста.

Гъбична инфекция

Гъбичната инфекция може да засегне не само кожата на краката, но и ноктите и най-вече да предизвика миризма. Това може да ви заблуди, че гъбичната инфекция е по кожата ви, което затруднява избора на лечение. Консултирайте се с лекар, който да назначи адекватно лечение. В противен случай инфекцията може да се задълбочи, а гъбичките по ноктите са много по-упорити и се лекуват бавно и по-трудно.

За какво подсказват различните вагинални миризми?

Ако не бъдат навременно третирани, гъбичките по ноктите могат да засегнат нокътното легло или нокътната матрица, което прави лечението още по-трудно, а в някои случаи невъзможно.

Плесен по ноктите

Плесените по ноктите са друг вид микроорганизми, които могат да засегнат нокътя. Обикновено се случва, когато в обувките или по пръстите на краката се задържа влага. Това създава условия за развитие на тази плесен.

В повечето случаи се наблюдава зелено оцветяване на ноктите в ъгълчетата или по по-голяма повърхност на нокътя. Придружено е с неприятна миризма. Необходимо е задължително консултиране с дерматолог, който да вземе проба от ноктите и да определи вида на инфекцията.

Неочаквани причини за поява на лоша телесна миризма

Обувки

Неудобните или прекалено тесни обувки могат да са причината за поява на лоша миризма. Също така обувките, направени от изкуствени материи и такива, задържащи влага и причиняващи изпотяване са друга причина за поява на лош мирис по ноктите.

Чорапи

Чорапите ви могат да предизвикат неприятна миризма подобно на обувките, ако са направени от изкуствена или неподходяща материя, която не дава възможност на кожата да диша свободно. Избирайте само естествени материи без допълнителни изкуствени влакна. Ако краката ви се изпотят през деня, сменете чорапите.

Как да премахнем неприятна миризма от дрехите?

Коментирай