Здраве и красота

Кога смутито ви кара да напълнявате?

Здравословният ви навик да консумирате полезни смутита може да се окаже причината за излишните килограми

24.02.2021г. / 16 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Смути е един от предпочитаните начини от много хора да зареждат тялото си с полезни хранителни вещества. Смутито е и метод за отслабване за много хора, които предпочитат да приготвят закуската си под формата на полезна напитка, заредена с витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

15 рецепти за здравословно смути или шейк

Когато обаче неусетно започнем да допускаме някои грешки в приготвянето на смути, то може да се превърне от приятел на тялото ни в наш враг.

Кои са грешките, които много хора допускат и които са причина за напълняване?

Прекалявате с плодовете

Плодовете са изключително полезни. Това е безспорен факт. С тях обаче трябва да се внимава, защото са източник на захари. Ако слагате повече плодове, отколкото е необходимо, това може да направи смутито ви прекалено калорично и твърде сладко. Най-голямата грешка е, ако не слагате цели плодове, а само прясно изцеден плодов сок. Така лишавате смутито от ценните фибри в плодовете, които имат свойството да удължават усвояването на въглехидратите. Това предпазва от резки скокове в кръвната захар.

Смути за всяка зодия

Пиете смути вместо сок, кафе, като междинно хранене

Пресмятането на приетите калории е от съществено значение за поддържането на теглото или отслабването. Също толкова важно е и за предпазването от напълняване. Ако се стремите да пресмятате само основните хранения, но не включвате в сметката и приетите калории чрез напитките, правите голяма грешка. В смутито се съдържат немалко калории. В него има храни с висока хранителна стойност и често с висок гликемичен индекс. В едно смути средно се съдържат около 330 калории, което е равностойно на една порция обяд например. Имайте го предвид.

Свързани статии

Добавяте много екстри

Ако в смутито си слагате много компоненти, те добавят калории към напитката. Мед, фъстъчено масло, бадеми, боровинки, годжи бери, протеини на прах – всичко това и още прави смутито много калорично. Въпреки че съдържа все полезни храни и компоненти, то може да ви кара да напълнявате, ако не изразходвате достатъчно енергия с тренировки и ако не съобразявате останалите си хранения.

Правилата на здравословното смути

Не сте запазили баланса на макронутриентите

В едно здравословно смути трябва да има въглехидрати, протеини, фибри, мазнини. Това са най-важните хранителни вещества, от които тялото ни има нужда. Те трябва да са в строго съобразен баланс. Иначе настъпват нарушения в усвояването и започваме да наддаваме тегло. Съвършена рецепта няма. Всичко зависи от индивидуалните ви нужди, особеностите на организма ви, целите, които искате да постигнете.

Зелени зеленчуци, подходящи за смути

Коментирай