Здраве и красота

6 причини сънят да се влошава с възрастта

На какво се дължи все по-неспокойният сън при възрастните

11.03.2021г. / 20 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте възрастен, вероятността да имате по-неспокоен сън е голяма. С напредване на възрастта човек спи все по-леко, събужда се често, заспива трудно. За тези разстройства на съня си има обяснение. Нормално е да сте спали непробудно повече от 8 часа, когато сте били в юношеска възраст или в двайсетте си години, но с настъпване на зрелостта дълбокият сън става все по-непостижим. Защо това е така?

Начини да се наспивате добре всяка нощ

Доклад от 2017 година, публикуван в Sleep Medicine Clinics показва, че между 40 и 70% от възрастните страдат от хронични проблеми със съня. Ето и няколко причини за това.

Някои здравословни състояния

С напредване на възрастта се появяват различни болежки и заболявания. Някои от тях пречат на съня и го правят все по-неспокоен. Сред тях са киселинен рефлукс, сърдечносъдова недостатъчност, белодробни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, свързани с болки.

Нарушения на съня, като сънна апнея или двигателни разстройства също са сред възможните причинители на безсъние и проблеми със заспиването. Синдромът на неспокойните крака е друг проблем, който може да влоши качеството на съня.

Хипнагогия – стряскане по време на сън

По-честа нужда от уриниране

Ако имате високо кръвно налягане или някакво друго заболяване, което изисква да приемате диуретици, вероятността да се налага да ставате по няколко пъти нощем е голяма. Много лекарства имат странични ефекти, свързани с повишено уриниране, които нарушават съня.

Възможно е да е еволюционна особеност

Според някои научни мнения, възрастните имат по-лек и неспокоен сън от децата и юношите поради еволюционни особености. Специалисти по еволюционен сън смятат, че това е един вид адаптация, при която възрастните пазят малките си през нощта. Този инстинкт е останал по-засилен при животните, но е възможно и при хората да е част от по-лекия сън с напредване на възрастта, пише healthdigest.com.

5 вечерни ритуала за по-добър сън и здравословна почивка

По-малко дълбок сън

Не само продължителността на съня се променя с годините. Неговото качество също. Възрастните са склонни да спят по-леко и да се събуждат по-лесно. Причината за това е неизвестна. Процентът на дълбок сън намалява с всяка изминала година от живота на човек.

Кога дългият сън подсказва за здравословни проблеми

Повече болежки и дискомфорт

С напредване на възрастта се появяват все повече заболявания, свързани с болки и дискомфорт в цялото тяло. Възрастните страдат по-често от остеопороза, артрит, ревматизъм и още редица други заболявания, свързани с болки, възпаления, причиняващи дискомфорт по време на сън.

Чайове за сън, с които да заспивате по-лесно

Промени в циркадния ритъм

Ако на 20 сте имали един циркаден ритъм, то на 30, 40 и повече тези цикли се променят в зависимост от ангажиментите, които имате. Хранителните навици също имат отношение към съня. Циркадните ритми имат пряко отношение към синтеза на мелатонин – хормона на съня. Когато има нарушения или промени в циркадния ритъм, производството на мелатонин се ограничава, което води до трудно заспиване или безсъние.

Коментирай