Здраве и красота

Хипнагогия – стряскане по време на сън

Преходът между будност и сън

23.07.2013г. / 09 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Случвало ли ви се е, когато вечер заспивате да подскочите сякаш някой ви стряска? Оказва се, че тези неволни спазми на мускулите в началния стадий на съня са често срещани. Това сътресение, което усещаме се случва при 10% от хората, а 60 % поне веднъж в живота си са го изпитвали. Нарича се хипнагогия. Терминът се появява през XIX век.

По същество тези стряскания са безвредни, но за много хора, които не са чували за тях са притеснителни.

Свързани статии

Има няколко теории за това защо ни се случват. Според учени, когато телата ни се отпускат, заспивайки, част от мозъка, която не е достигнала фазата на съня, приема, че ние изпадаме в някаква опасност ( че падаме, пропадаме и т. н.). В резултат на което изпраща сигнали към мускулите ни, за да ни предпази един вид от това, което ще се случи.

Когато преминаваме от будност към сън е възможно да виждаме геометрични фигури, пейзажи, познати лица. Според учените потрепванията на тялото се появяват по време на REM стадия на съня (от английски – Rapid eye movement – бързо движение на очите). Тогава мозъкът ни е е активен почти толкова, колкото и когато сме в будно състояние.

Друга теория е, че спазмите се получават от неудобна поза, в която спим, при прекомерна употреба на кофеин, ако се намираме в състояние на тревожност и стрес. Много голяма част от хората не разбират за тези стряскания по време на сън. При други ( много рядко се случва) нещата са по-тежки, защото е възможно те да ги усещат на всеки 30 секунди през цялата нощ.

Обикновено лечение не се налага. Намалената консумация на кофеин, намаляването на стреса и елиминирането на други фактори, пречещи на спокойния сън, логично намалява и появата на нощните потрепвания.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Захари ( преди 5 години )
Простете, забравих да кажа ,че една година преди това имах чмт ,но по късно ме диагностицираха . Казвам го да не внуша на някой нещо и просто да не съм прав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Захари ( преди 5 години )
Консултирайте се с невролози,че такива конвулси и подскачания може да са си епилепсия ! При мен така я откриха . Проверката си е и сигурност и успокоение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар