Здравословни ползи от репичките

Защо трябва да добавите повече от тях в диетата си

14.03.2021г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Репичките са традиционна част от пролетните салати, особено зелените, включващи марули, краставици или салата айсберг. Приемаме ги за даденост, но не си даваме сметка колко полезни и важни са те за здравето. Даже и често ги пренебрегваме, смятайки, че вкусът им не си заслужава. Онова, което си заслужава обаче са ползите от репичките, които те дават на организма. Те са не просто освежаващо и хрупкаво допълнение към салатата ви. Те са нещо много повече.

Майораната и нейните ползи за здравето

Кои са основните ползи за здравето от репичките?

Ниско съдържание на калории с много фибри

В една чаша репички има около 20 калории. Това е изключително малка калорийна стойност. В тях има още само 4 грама въглехидрати, като 2 грама от тях са фибри. Почти няма наличие на протеин и не се съдържат никакви мазнини.

И въпреки това една чаша репички ви доставя невероятните 30% от необходимите за деня количества витамин С, както и малки количества витамини от група В, калий, калций, желязо и магнезий.

Репичките съдържат важни съединения

Репичките принадлежат към семейство Кръстоцветни. Те са известни като суперхрани сред зеленчуците. Едно от най-важните вещества, които репичките и Кръстоцветните съдържат, е сярата. Тя намалява възпалението, предпазва клетките от злокачествени изменения и пречи на растежа на раковите клетки.

5 здравословни причини да употребяваме соево масло

Активните съединения в репичките пречат на растежа на някои болестотворни бактерии, сред които дори хеликобактер пилори, причиняваща гастрити и язви.

Репичките са много богати на антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Те се борят със свободните радикали, предизвикващи преждевременно стареене на клетките и потенциално опасни изменения при деленето им.

Редовната консумация на репички може да допринесе в превенцията на рак на дебелото черво, простатата, гърдата, шийката на матката, черния или белия дроб. Това е така и благодарение на богатото наличие на фибри в тях.

Спелта и нейните ползи за здравето

Намаляват риска от диабет

Полезните вещества, антиоксидантите и фибрите в репичките, както и отсъствието на прости захари в тях ги прави прекрасни в борбата с диабета и наднорменото тегло. Те са с много нисък гликемичен индекс, което им отрежда едно от първите места по степен на полезност в борбата с диабета.

Антиоксидантите в репичките повлияват положително и хормоналните нива в тялото. Те спомагат за усвояването на глюкозата и насърчават абсорбацията ѝ в червата, като подобряват освобождаването на енергия.

Коментирай