Здраве и красота

Витамини и минерали за здрави нокти

За повече красота

18.03.2021г. / 16 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Магнезий

Магнезият е минерал, участващ в над 200 процеса в човешкото тяло, включително синтеза на протеини, който е необходим за растежа на ноктите. Вертикалните изпъкналости върху нокътната плочка може да подсказват за недостиг на магнезий. Кои храни са богати на минерала, вижте тук.

Витамини и минерали, необходими за всяка възраст

Витамин С

Антиоксидантът е от съществено значение за производството на колаген – протеин, който придава здравина и цялост на много тъкани и е градивният елемент на ноктите, косата и зъбите, кожата. Когато тялото ни не получава достатъчно от него, се наблюдава чупливост на ноктите, по-бавен растеж. Може да си набавите витамина, консумирайки червени чушки, цитруси, киви, домати, зелени зеленчуци.

Неочаквани навици, които силно увреждат ноктите

Кератин

Въпреки че той е протеин, няма как да не го споменем, когато става въпрос за здравето на косата, кожата, зъбите и ноктите. Той е техен градивен елемент и спомага те да бъдат здрави и красиви. Консумацията на достатъчно протеини като червено и птиче месо, риба, яйца, пълнозърнести храни, бобови храни и други може да спомогне за синтеза на кератин.

Коментирай