Здраве и красота

10 причини къпините да са част от здравословната ви диета

Здравословни ползи от малкия горски плод

23.03.2021г. / 05 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

6. Полезни са за червата.

Чревната флора е крехка система, в която живеят и функционират милиарди полезни бактерии. Те се нуждаят от добро подхранване, за да функционират правилно. Къпините са чудесно средство да подхраните и балансирате чревната флора. Те са много богати на фибри и антиоксиданти, нужни на пробиотичните бактерии в червата. За здрав и жизнен микробиом, консумирайте къпини по-често.

5 ползи от костилковите плодове

7. Много богато наличие на фибри.

Фибрите в къпините са една прекрасна причина да ги ядете по-често. Фибрите са важни не само за състоянието на червата. Те допринасят още в контрола на кръвната захар, холестерола, теглото, хормоналния баланс.

8. За здравословна бременност.

Къпините са много богати на фолиева киселина, а тя е от съществено значение за бременните жени, защото подкрепя нормалното делене на клетките в майчиния организъм и този на развиващото се бебе. Недостигът на фолиева киселина повишава риска от вродени дефекти в невралната тръба на плода. Хапвайте повече къпини за повече натурална фолиева киселина.

Плодове с малко въглехидрати, подходящи за диета

9. Помагат в отслабването и контрола на теглото.

Къпините са с ниско съдържание на калории и високо на фибри. Това създава усещане за дълготрайна ситост, тъй като фибрите удължават интервалите между периодите на глад. Малкото количество калории подпомага контрола на калорийния прием. Освен това къпините са бедни на въглехидрати, което е допълнителен бонус в поддръжката на оптималното тегло.

10. За силен имунитет.

Къпините са много богат източник на антиоксиданти и витамин С, както и фитоестрогени, които подпомагат работата на имунната система. Останалите витамини и минерали в тези малки плодове допълнително подкрепят функциите на имунната система, като допринасят за протичането на нормалните защитни функции в организма.

Коментирай