Здраве и красота

10 причини къпините да са част от здравословната ви диета

Здравословни ползи от малкия горски плод

23.03.2021г. / 05 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Къпините са един прекрасен малък черен горски плод. Те са невероятно полезни. Благодарение на богатото си наличие на антиоксиданти и витамини, къпините имат фантастични ползи за здравето.

Ето 10 причини да ядете къпини по-често.

1. Борят се с възпалението, причиняващо заболявания.

Редовната консумация на къпини намалява риска от образуване и разрастване на ракови клетки. Антиоксидантите в къпините се борят с тези злокачествени процеси, като стимулират правилното делене на клетките и ДНК. Антоцианините в състава им спомагат за намаляване и неутрализиране на свободните радикали, известни с вредното си влияние върху клетките.

3 смутита от доктор Оз за междинни закуски

2. Полезни за кожата.

Кожата се нуждае от антиоксиданти, за да е млада и красива за по-дълго. Витамините в къпините подсилват влиянието на антиоксидантите, което прави този плод един от най-добрите приятели в грижата за кожата. Къпините подобряват кръвообращението, което оказва допълнителен благотворен ефект върху кожата, като я озарява.

3. Стимулират мозъчната функция.

Къпините имат свойството да стимулират паметта и концентрацията. Това показват данни от изследване, публикувано в Journal of Agriculture and Food Chemistry, цитирано от beautyglimpse.com. Антиоксидантите в къпините се борят със свободните радикали, които увреждат и нервната система, повлияват негативно мозъчната функция и предизвикват възпалителни процеси. Тези механизми са едни от водещите предпоставки за отключване на дегенеративни заболявания на централната и периферната нервна система, като болест на Паркинсон и Алцхаймер.

Важни причини да ядете повече жълти плодове

4. За здраве на устната кухина.

Друго проучване, публикувано в Journal of Periodontal Research разкрива, че къпините имат и мощни антибактериални свойства, които подобряват състоянието на устната кухина. Редовната консумация на къпини може да помогне за по-добро орално здраве, за намаляване на възпаленията на венците и лигавиците в устата.

Снимка: iStock

5. За здрави кости.

Къпините са много богат източник на магнезий, манган, калий, мед, витамин К, С, витамини от група В и фолиева киселина. Всички те имат пряко отношение към здравето и плътността на костите. Това прави къпините много полезни в превенцията на остеопороза.

Кои плодове и зеленчуци трябва да ядем с кората?

Коментирай