Здраве и красота

Важни причини да ядете повече жълти плодове

Невероятно полезни за здравето

11.01.2019г. / 06 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Природата се е погрижила да дарява организма ни с необходимите хранителни вещества и витамини. В най-голямо изобилие те се съдържат в плодовете и зеленчуците. Неслучайно различните групи растителни храни са обагрени в различни цветове. Всеки цвят показва наличието на определени съединения в тях, кое от кое по-полезни за организма.

Жълтите плодове са едни от най-полезните. Те са невероятно богати на витамин С, антиоксиданти, флавоноиди, ликопен, калий и бета-каротин. Тези хранителни вещества са жизненоважна част от изграждането на здрави кости, кожа и зъби, подобряват работата на сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната системи.

7-те храни за дълголетие

Кои са най-полезните жълти плодове:

  • лимон
  • жълта ябълка
  • жълта диня
  • манго
  • ананас
  • жълти круши
  • нектарини
  • райска ябълка (персимон)
  • цариградско грозде
  • киви
  • пъпеш
  • банани
  • грейпфрут
  • кайсии
  • праскови
  • папая
  • карамбола

Кои са причините тези яркожълти плодове да са толкова полезни?

Голямото количество витамин С в тях е полезно за имунната система. Освен това този витамин помага на тялото да синтезира колаген, поддържайки не само кожата еластична и млада, но и предпазва организма от преждевременно стареене.

Големите количества витамин С в тялото помагат и за формирането на здрави кости, като поддържат ставите здрави и потискат възпалението в тях.

В жълтите плодове се съдържа и витамин А, който е антиоксидант, помагащ за неутрализацията на свободните радикали и поддържане на здравословно ниво на pH в тялото.

Яжте цветни храни за отлично здраве

Жълтите плодове са много ценни за здравето на сърдечносъдовата система, защото контролират кръвното налягане и понижават холестерола.

Хранителните вещества в жълтите плодове са много важни за заздравяването на счупени кости. Заради това са полезни и при остеопороза.

Антиоксидантите и флавоноидите в жълтите плодове допринасят за намаляване на холестерола в кръвта. Това предпазва от стеснения на съдовете, запушването им и намалява риска от високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания.

Коментирай