Здраве и красота

След кои разкрасителни процедури слънцезащитата е задължителна

Съществуват много козметични процедури, за които невинаги сме подготвени как да процедираме

17.03.2021г. / 12 34ч.
Аз жената
Снимка: Deposit Photos/Makeup

Снимка: Deposit Photos/Makeup

Много хора смятат, че трябва да се пазят от слънцето само през горещите летни месеци, когато пожарът на лъчите му угасва едва в най-късните часове на деня. Това е абсолютно погрешна стратегия, която през останалите сезони в годината може да причини нежелани пигментации, лунички, изгаряния и преждевременно стареене на кожата.

Съществуват много козметични процедури, за които невинаги сме подготвени как да процедираме преди и след извършването им.

Химически пилинг или микродермабразио, лазерна терапия, епилация, мезотерапия, татуировки – преди да пристъпим към която и да е разкрасителна терапия, трябва да сме наясно какво може да изгубим в стремежа за съвършено и гладко тяло. Важно е да осигурим като част от снаряжението си правилния слънцезащитен продукт.

Коламаска

Коламаската е приложима дори в домашни условия. Преди нея излагането на слънчеви лъчи може да доведе до зачервяване. Освен косъмчетата, колата дърпа силно и кожата, а това доста боли. След коламаска се нанася само успокояващ лосион. Ако много спешно искаме да идем на плаж, нанасяме равномерно и плътно слънцезащитен продукт от краката към главата.

Лазерна епилация

При лазерната епилация лазерът разрушава фоликула и забавя (или спира) космения растеж. Подходящ период – октомври/ март. Минимум 2 седмици преди и след процедурата обявяваме слънцето за персона нон грата. Същото важи и за солариума, автобронзантите и средствата за изкуствен тен.

Фотоепилация IPL

Забравяме за слънце поне месец преди този вид епилация. Ако съвсем не можем без плаж и тен, използваме поне доказани слънцезащитни лосиони с висок фактор като тази на Avene. Активаторите на изкуствен тен и автобронзантите пускаме в отпуск. Излагането на слънце без фотозащита може да предизвика появата на нежелана пигментация.

Фракциониран лазерен пилинг

Свива разширените пори и подмладява пигментираната кожа. Премахва бръчките около очите. Заличава белезите от акне, затваря дълбоките пори. Две седмици преди процедурата кожата се подготвя със слънцезащитни кремове, за да се предотврати хиперпигментация. 3 месеца след процедурата слънцето и солариумът спират да съществуват.

Татуировките

Всички сме виждали избледнели татуировки с разлят рисунък, благодарение на некачествени пигменти, но най-вече заради UV лъчите. Винаги трябва да се ползва слънцезащитен продукт с най-високата степен на защита всеки ден, ако татусът ни е на място, огрявано от слънцето. Хидратацията с кремове и лосиони помага. Пилинг върху татуировката – за нищо на света!

Микроблейдинг на веждите не се прави през лятото. 10 дни след процедурата се крием от слънцето.

Микродермабразиото контролирано отстранява повърхностния слой мъртви клетки. Подмладява, ексфолира горния слой на епидермиса. Тенът се изчиства и засиява, пигментациите изсветляват. Веднага след микродермабразиото на лицето се поставя продукт за хидратация и слънцезащита.

Коментирай