Здраве и красота

10 начина да се справите със зачервена и раздразнена кожа

Грешки в рутината, които предизвикват кожни възпаления и влошават състоянието на кожата

17.03.2021г. / 10 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Неправилната рутина в грижата за кожата може да повлияе доста негативно върху красотата и здравето ѝ. В много случаи не си даваме сметка до какво водят грешките, които допускаме всеки ден. Те могат да доведат до сухота, раздразнение, зачервяване на кожата, които пък от своя страна да доведат до възпаления, акне, проблемна кожа.

Съветите на дерматолозите за млада и здрава кожа

Сайтът Brightside.com. събира полезни съвети за грижата за кожата, които ще ви помогнат да се справите със зачервяването и раздразнението, предизвикващи възпаления по кожата.

1. Използвайте крем, а не лосион.

Има разлика между употребата на крем и лосион. За суха и чувствителна кожа е най-добре да се използват кремове, защото те осигуряват по-стабилна бариера, доставят важни липиди на кожата и я поддържат хидратирана през целия ден. Докато лосионът се абсорбира по-бързо от кожата и е по-препоръчителен за нормална кожа, особено през летните месеци.

2. Ограничете времето, прекарано под душа, до 10 минути.

Колкото по-дълго време прекарвате под душа, особено ако се къпете с гореща вода, толкова повече кожата страда. Горещата вода я пресушава, дехидратира и предизвиква зачервяване, сухота и раздразнения. Продължителното седене под душа намалява естествените масла в кожата, като това води до дразнене и създава условия за възпаления.

Грешки в грижата за лицето, които увреждат кожата

3. Използвайте продукти без аромати.

Ароматните съединения в козметичните и измиващите продукти често са силно алергенни и могат да предизвикат зачервяване и раздразнение. Ако имате чувствителна кожа, използвайте продукти без добавени аромати.

4. Открехвайте вратата на банята.

Повечето хора са свикнали да затварят плътно вратата на банята, когато се къпят. Някои дори се заключват. За кожата е най-здравословно да открехвате вратата, докато се къпете, защото така влиза чист и свеж въздух, който разрежда парата в банята. Друга полза от допускането на парата да навлезе в останалите помещения е, че тя ще помогне за овлажняване на въздуха, което има положителен ефект върху сухата кожа.

Смути за здрава и млада кожа, препоръчано от специалист

5. Нанесете хидратиращ крем веднага след баня.

Не изчаквайте прекалено дълго с нанасянето на хидратиращ крем върху сухата кожа, след като излезете от банята. Така ще предотвратите загуба на ценна влага и липиди от кожата. Нанесете го веднага след измиване както върху лицето, така и върху тялото.

Коментирай
Свободно време