Здраве и красота

Грешки в грижата за лицето, които увреждат кожата

Начини, по които сами караме кожата да страда

07.06.2020г. / 15 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Имате проблемна кожа? Появяват се несъвършенства, които искате да прикриете? Замисляли ли сте се дали не грешите някъде в рутината за вашата кожа? Много често дамите не си дават сметка, че правят едни и същи погрешни неща с кожата на лицето си, които могат да предизвикат не само раздразнения, но и акне, запушване и разширение на порите, повишена секреция на себум, лъщене.

Къде грешите най-често без да си давате сметка?

6 съвета за по-млада и здрава кожа

Сменяте козметичните продукти твърде често

Магазините за козметика непрекъснато предлагат апетитни нови серии продукти, които не успявате да устоите да изпробвате. Това обаче може да се окаже вреден навик за вашата кожа. Прекалено продължителното използване на една и съща козметика е също толкова вредно, колкото и постоянната ѝ смяна. Кожата има нужда от период на адаптация, така че опитайте се да спазвате постоянство. Подбирайте продукти само за вашия тип кожа.

Използвате скраб всеки ден

Искате да накарате кожата да се обновява по-бързо? Знаете, че премахването на мъртвите клетки е полезно? Това е така, но кожата има достатъчно добри механизми и сама да извършва тази регенерация. За да ѝ помогнете не е необходимо да ексфолирате всеки ден, защото това предизвиква изтъняване на горния слой кожа, съответно намаляване на предпазните ѝ свойства.

Не използвате продукти за премахване на грим

Свикнали сте да използвате сапун и вода. Смятате, че това е достатъчно за премахване на грима и мръсотията от кожата. Това е погрешна тактика, защото сапунът пресушава кожата и я прави по-податлива на инфекции, раздразнения, акне.

Не сменяте често калъфката на възглавницата

При жени с нормална и непроблемна кожа е достатъчно калъфката да се сменя веднъж седмично. Ако обаче страдате от акне или някакъв друг тип кожни проблеми, смяната на калъфката задължително трябва да се случва два пъти седмично. В противен случай по нея се задържат бактерии, мъртви клетки и себум, които влошават здравето на вашата кожа.

4 антистареещи витамина за млада кожа

Свързани статии

Не използвате тоник за кожа

Тоникът възстановява естественото pH в кожата, което е от значение за нейното здраве. Избирайте тоник, който не е на спиртна основа, защото той пресушава кожата и я прави уязвима.

Използвате пудра, за да премахнете лъщенето

Когато нанасяте пудра върху силно омазнена кожа се получава гъста маса, запушваща порите по начин, който никой друг тип козметичен продукт не го прави. Освен че скоро след нанасянето на пудрата кожата започва отново да лъщи с пълна сила, тя става и многократно по-податлива на инфекции и поява на гнойни пъпки.

Миете лицето преди да вземете душ

Можете разбира се да миете лицето си когато пожелаете, но продуктите за коса често съдържат парабени и силикони, на които не се обръща достатъчно внимание. Ако измиете лицето преди това, тези вещества ще се разнесат по нежната кожа на лицето. Затова за предпочитане е да измиете лицето накрая с подходящите за целта продукти.

 

Коментирай