Здраве и красота

Multani mitti – индийската глина за красота

Прави кожата и косата по-сияйни

22.03.2021г. / 05 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Multani mitti е богата на минерали глина, която често се използва в домашно приготвени маски за лице, коса. Тя бива наричана още индийската глина. Multani mitti има леки ексфолиращи свойства.

Според проучване, публикувано в The Open Dermatology Journal, индийската глина благоприятства елиминирането на мъртвите кожни клетки, като в същото време е нежна и към кожата, склонна към раздразнения.

4 аюрведа маски за лице, намаляващи бръчките

Свива порите

Глината помага и за абсорбацията на излишния себум от кожата, като има и тонизиращ ефект, свива порите и я прави по-гладка.

Тъй като глината има ексфолиращи свойства, тя намалява образуването на черни точки, намалява възпалението при акне, подобрява кръвообращението и помага за намаляване на повърхностните белези от пъпчици.

Любимите 8: Грижа за косата

Как може да ползвате глината в грижа за кожата?

Въпреки че глината има ползи, не бива да се прилага повече от 1-2 пъти седмично, а ако кожата ви е по-суха, може да добавите към нея подхранващи масла например.

В комбинация с розова вода, като маска ексфолиант. Добавете розова вода, колкото да се получи гъста каша. Нанесете с леки масажни движения върху чиста и суха кожа, като избягвате зоната около очите. Оставете да действа 10 минути, изплакнете с хладка вода и нанесете подходящ крем.

Кастилски сапун – богат на масла

Овлажняваща маска с мед. Комбинирайте глина с мед, като количеството на меда да е малко повече. Получената маска се оставя да действа 15 минути. След изплакване с хладка вода, може да нанесете подходящ крем.

Свързани статии

Multani Mitti с куркума и извара за блестяща кожа. Изварата има озаряващ ефект, докато куркумата действа противовъзпалително. Комбинирайте 1 с. л. лъжица глина с ½ ч. л. куркума и извара, колкото да се получи каша. Нанесете я върху чиста кожа и след 15 минути изплакнете с хладка вода. При необходимост нанесете овлажняващ крем.

Индийската глина спомага и за заздравяването на косата. Може да я комбинирате с кисело мляко, масла, алое вера, за направата на домашни маски, които да приложите 15-20 минути преди обичайното измиване на косата.

Коментирай