Здраве и красота

Любимите 8: Грижа за косата

За здрава и блестяща коса

05.03.2021г. / 11 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Скъпи дами, с наближаването на най-женския ден в годината - 8 март, решихме да ви представим поредицата ни, посветена на този празник. Рубриката се казва "Любимите 8" и в нея ще ви разкажем за нашите предпочитания и любими продукти в различни области - здраве, красота, мода, дом, пътувания. В осем поредни теми ще споделим нашите любими 8 неща, за които ще ви разкажем любопитни и интересни детайли. 

Какви грижи полагате за вашата коса? Вероятно имате разнообразни козметични средства, които прилагате върху нея. Вижте 8 любими грижи за здрава и силна коса, с които да поглезите и вашата.

1. Арганово масло

Аргановото масло е известно още като мароканско масло, течно „злато“. То е изключително богато на мастни киселини, антиоксиданти и витамин Е. Освен че прави косата да изглежда зашеметяващо, аргановото масло има и защитни свойства. То е подходяща грижа за суха коса, сухи краища, къдрави коси, коса, която често се подлага на топлинна обработка с маши, сешоари. Аргановото масло предпазва косата от увреждане и от UV лъчите. Прави косата мека, гладка. Може да го нанасяте върху суха коса преди да я измиете, Оставете го да действа за 20-30 минути и след това измийте косата си както обикновено.

3 домашни маски срещу цъфтящи краища на косата

2. Намалете риска от косопад с протеинова маска за коса

Едни от най-големите рискови фактори за косопад са липсата на протеини в диетата, дефицит на желязо, стрес и други. Затова е важно да обърнете внимание на количеството протеини от животински произход, но и допълнително можете да подхраните косата си с тази домашна маска. В купичка комбинирайте 1/2 авокадо, 1 яйце, 1 супена лъжица кокосово масло и 1/2 чаена лъжичка мед. Всичко се разбърква добре и се нанася в корените и по дължината на косата. Оставете да действа 30 минути, след което измийте косата си както обикновено.

3. Стимулирайте растежа на косата със зехтин и джинджифил

Зехтинът е една от най-добрите грижи за косата, тъй като я подхранва от корените до краищата. Според някои изследвания, олеиновата киселина в него спомага за растежа на косата. В купичка комбинирайте 4-5 с. л. зехтин с настърган корен от джинджифил или няколко капки етерично масло от джинджифил. Нанесете в корените и по дължината. След 30-40 минути измийте косата си както обикновено. При добра поносимост правете тази грижа 1-2 пъти седмично.

Начини да стимулирате бързия растеж на косата

4. Розмарин за здрава коса

Розмаринът е една от най-добрите билки за укрепване на косата. Може да я ползвате като отвара, с която да изплаквате косата си или под формата на етерично масло, което да комбинирате със зехтин, кокосово масло и да нанесете като маска преди измиване. Розмаринът подпомага кръвообращението в областта на скалпа, намалява риска от преждевременно посивяване. Също така действа благоприятно при сух, люспест скалп.

Най-добрите масла за суха и изтощена коса

5. Аромат на розова вода

Обикновено ползваме ароматната розова вода като грижа за кожата, но тя е подходяща и за коса, като може да се добавя и към домашните ни маски за коса, но и да се ползва самостоятелно. Какви са ползите от нея за косата?

  • Помага за контрола на отделяне на себум при по-мазните коси, тъй като рН на розовата вода е подходящо за скалпа;
  • Намалява сухотата на косата и скалпа;
  • Лекият масаж в корените с розова вода спомага за подобряване на кръвообращението, което от своя страна действа благоприятно върху космените фоликули;
  • Подобрява растежа на косата и намалява пърхота;

6. Алое вера

Алое вера е друга грижа, която помага на косата и кожата на скалпа да бъдат здрави. Гелът от алое е изключително богат на антиоксиданти, незаменими аминокиселини и минерали. Смята се, че алое вера действа подмладяващо на косата, като ѝ придава еластичност и предотвратява накъсването. Грижата с него е подходяща за всякакъв тип коси, включително мазни, намалява риска от косопад, подобрява здравето на космените фоликули, има противогъбични свойства, които успокояват сърбящия скалп.

Подхранване на косата с кокосово масло

7. Зелен чай

Зеленият чай е сред най-често консумираните видове чай. Любим ни е и в грижата за кожата, но има и редица ползи за здравето и красотата на косата. Зеленият чай е богат на антиоксиданти, витамини, полифеноли, които спомагат за заздравяването на косата, подобряват вида ѝ, намаляват риска от косопад.

Свързани статии

Как може да ползвате зелен чай, освен като приятна напитка, защото не бива да забравяме, че се грижим за състоянието на косата си и чрез храните и напитките, които консумираме.

  • Използвайте за изплакване на косата, след измиване с шампоан и балсам, без след това да изплаквате самия чай;
  • Може да го комбинирате с алое вера, да масажирате в корените и след 20 минути да измиете косата си както обикновено;
  • Зелен чай с кокосово масло – отново като 30-минутна маска преди измиване на косата.
  • Зелен чай с мед – маска, намаляваща косопада.

8. И косата обича кафе

Кафето е чудесно за нашите домашни маски за коса. То стимулира растежа ѝ, намалява риска от косопад, спомага за ексфолиране на кожата на скалпа, детоксикира, придава на косата жизненост. Може да обливате косата си със сварено и охладено кафе, да добавяте мляно кафе в домашните маски с кокосово масло, към мед и зехтин, към маските за коса с жълтъци или кисело мляко.

Снимки: iStock

Коментирай