Здраве и красота

Кастилски сапун – богат на масла

За здрава и красива кожа

17.02.2021г. / 04 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сапунът има вековна история. Още преди хилядолетия той се е използвал за хигиенизиране, пране, разкрасяване на кожата, косата. Днес можем да избираме между толкова много видове, според предпочитанията ни за аромат, съставки, нужди на кожата или косата.

Чували ли сте за кастилския сапун? Него може да намерите в биомагазините за козметика, течен или твърд. Кастилският сапун е нетоксичен, биоразградим сапун, традиционно произведен от зехтин, макар че понякога се изработва и с масло от авокадо, жожоба или конопено, кокосово масло. Той се пени и почиства точно като „нормалния“ сапун, но без токсични химикали.

Смята се, че този сапун много прилича на сапуните, които е ползвала Клеопатра и които се правели от растителни масла и пепел от растения.

Какви са ползите за здравето от употребата на кастилски сапун?

Нежно почиства, създава пяна, без в него да има сулфати, както е при повечето сапуни, без да изсушава. Съдържа олеуропеин – съединение с мощни антибактериални ефекти.

Как да ползваме зехтин за красива кожа

Може да се ползва при чувствителна кожа, дори за бебешка. Има кастилски сапуни и за деца.

Има благоприятно влияние при мазните кожи и тези склонни към образуване на акне. Маслата, които се съдържат в кастилския сапун, проникват в порите със своите антибактериални агенти, помагайки за почистването на кожата, без да я изсушават. Въпреки че е по-алкален, западни изследвания сочат, че при някои хора с проблемна кожа, успява да се постигне облекчаване на възпалението.

5 начина да ползваме кокосово масло против бръчки и увисване на кожата

Растителните масла и особено зехтинът, са богати на мононенаситени мастни киселини. Благодарение на тези здравословни мазнини, кожата не губи своята влага и е мека, еластична и сияеща, без да губи своите естествени масла.

Свързани статии

Естествено хидратиращо средство. Процесът на производство на сапуна на маслена основа, води до страничен продукт, известен като глицерин.

Без запушване на порите. Миенето с кастилски сапун, позволява на кожата да диша и спомага за естественото елиминиране на мъртвите кожни клетки, без да има изсушаване или запушване на порите.

Както знаем, зехтинът съдържа антиоксиданти като витамини А и Е. Учените смятат, че редовното му използване има защитно действие срещу свободните радикали, срещу дегенерация на кожните клетки, което пък може да забави стареенето на кожата.

Коментирай
Свободно време