Здраве и красота

Защо алкохолът на гладно е по-опасен, отколкото мислите?

Колко важно е да не пиете на празен стомах

23.03.2021г. / 05 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пиенето на алкохол на гладно е доста рискован навик, защото алкохолът на празен стомах може да предизвика сериозни раздразнения, дори поява на язва. Има обаче и още причини пиенето на алкохол на гладно да е по-лошо, отколкото предполагате. Липсата на храна в стомаха и наличието на алкохол, особено концентриран, кара тялото да абсорбира алкохола още по-бързо от обикновено.

Какво се случва в тялото, ако пиете бира всяка вечер?

Това се случва, защото тялото абсорбира 80% от алкохола през тънките черва, като той навлиза директно в кръвния поток. Наличието или отсъствието на храна в стомаха влияе директно върху това колко бързо алкохолът ще премине към тънките черва, а оттам в кръвта.

Тъй като всеки вид алкохол, който консумирате, преминава първо през стомаха, за да навлезе след това в тънките черва, стомахът е този, който оказва влияние върху скоростта на усвояване на алкохола. Ето защо храната играе съществена роля за този процес, отбелязва healthdigest.com.

6 начина, по които алкохолът вреди на здравето ви

Консумацията на храни и мезета преди и по време на приема на алкохол може да забави значително усвояването му, което предизвиква по-малко сътресения в организма, както и по-малко махмурлук на следващия ден, пише healthline.com.

Всеки човек усвоява алкохола по различен начин, но със сигурност пиенето на гладно усилва страничните ефекти от алкохола и прави възстановяването след това значително по-трудно. Друг фактор е прекалено бързата консумация на алкохола. Когато това се случи на празен стомах е възможно да се случат нарушения в координацията, загуба на преценка, чувство на замайване и гадене.

Свързани статии

Неща, които се случват с тялото, когато спрете алкохола

Най-добрият начин да се предпазите от ефектите на алкохола на гладно е да хапнете стабилна порция храна 1 час преди консумацията на алкохол. Ако знаете, че отивате на място, на което няма да се сервира храна, а само алкохол, е задължително да се подготвите преди това с храненето, защото така ще избегнете потенциални рискове.

Консумацията на алкохол на празен стомах прави махмурлука по-интензивен и по-трудно преодолим. Старайте се да останете добре хидратирани преди и по време на консумацията на алкохол, защото това също оказва допълнително влияние върху усвояването на алкохола от организма.

Признаци, че може да имате алергия към алкохол

Коментирай