Здраве и красота

Как да направите диетата по-полезна за сърдечносъдовата система

Няколко лесни стъпки, с които да подобрите сърдечносъдовото здраве чрез храната

12.05.2021г. / 18 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърдечносъдовото здраве зависи до голяма степен от храненето и начина на живот. Ето защо е важно да се обърнете към навиците си и да направите всичко възможно да съобразите диетата си с нуждите на сърцето и кръвоносните съдове за повече здраве и дълголетие.

20 от най-полезните храни за здраво сърце

Здравословното хранене намалява сърдечносъдовия риск, кръвното налягане и понижава шансовете от поява на свързани с него други хронични заболявания.

Как да направите диетата си по-полезна за сърдечносъдовата ви система?

Необходими са няколко прости стъпки, за да успеете да превърнете храненето си в една полезна за сърцето диета в дългосрочен план. Тя ще ви помогне да контролирате теглото си, състоянието на сърдечносъдовата си система, нивата на холестерола и кръвната захар.

5 диети не за отслабване, а за здраве

Ето един прост пример как да успеете:

Приемайте само толкова калории, колкото са достатъчни за поддържане на индекса на телесната ви маса в норма или иначе казано – за поддържане на оптималното тегло за вашата височина.

Яжте много плодове и зеленчуци.

Не консумирайте хляб и тестени изделия от бяло рафинирано брашно. Избирайте само такива от пълнозърнесто брашно или алтернативни брашна, които не съдържат бързи рафинирани въглехидрати.

Ограничете червеното месо. Заменете го с постно нетлъсто месо и риба. Наблегнете на растителните източници на протеини, като боб, ядки, семена.

10 ползи от спазването на растителна диета

Избягвайте трансмазнините. Те са един от най-вредните за сърдечносъдовата система избори, които можете да направите с храна. Предизвикват втвърдяване на стените на кръвоносните съдове и повишават лошия холестерол.

Избягвайте преработените храни и най-вече рафинираните захари.

Ако следвате тези прости съвети ще ви е много по-лесно да превърнете диетата си в един истински полезен начин на хранене за сърцето и кръвоносните съдове.

Какво да правите, ако сте любители на диетите с високо съдържание на мазнини и нисковъглехидратните режими?

Хапвайте пъпеш за здраво сърце и бъбреци

Ако се храните с нисковъглехидратни типове диети по някаква причина е изключително важно да спазвате правилото за консумация само на полезни мазнини и протеини. Това означава да наблягате на изброените по-горе храни и хранителни групи, които не съдържат наситени мазнини, вредни мазнини и добавени хидрогенирани мазнини.

Източниците на полезни ненаситени мазнини сред храните не са никак малко и от тях можете да си набавите необходимите вещества. Същото важи и за протеините. Ако наблягате на здравословните източници на протеини, вероятността сърдечносъдовият ви риск да се повиши е малък. Един добър пример за това е средиземноморската диета.

6 полезни практики за здраво сърце

Наблегнете на колкото се може повече омега-3 мастни киселини. Те са важен компонент за здравето на кръвоносната система и сърцето. Имат свойството да балансират холестерола, кръвното налягане, глюкозата. Подобряват еластичността на стените на артериите и понижават риска от отлагания на холестеролни плаки.

Коментирай