Здраве и красота

Нездравословни храни, които всъщност помагат в отслабването

Как се случва това

05.04.2021г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В стремежа си да отслабнат, много хора премахват определени храни или цели хранителни групи от хранителния си режим. Някои храни са обявени за вредни или нездравословни, което автоматично ги слага в списъка със забранени за консумация продукти. Демонизирането им е колкото полезно, толкова и вредно, защото се оказва, че някои така наречени нездравословни храни всъщност имат и много полезни страни.

7 добри причини да не консумирате бързи храни

Кои са нездравословните храни, които всъщност могат да ви помогнат да отслабнете?

Хляб

Хлябът е един от най-големите демони, когато се заговори за диети и отслабване. Много борещи се с килограмите хора предпочитат да го изключат напълно от менюто си, смятайки, че така ще решат проблемите с теглото. Калоричен и недиетичен всъщност е белият хляб, докато пълнозърнестият хляб и другите видове хляб от алтернативни брашна могат да ви помогнат в контрола на теглото. Те съдържат сложни въглехидрати, протеини и растителни мазнини, които ускоряват метаболизма.

Масло

Маслото също е продукт, който мнозина предпочитат да премахнат от храненето си, защото го смятат за вредно и нездравословно. Пълномасленото масло обаче съдържа важни мазнини, които намаляват риска от затлъстяване и ако бъде включено по правилния начин и в полезните количества в диетата, маслото всъщност може да ви помогне да контролирате теглото си.

17 храни, които специалистите по хранене не консумират

Яйца

В близкото минало се ширеше схващането, че яйцата повишават холестерола. През последните години редица проучвания по темата показват, че това не е така, пише goodhousekeeping.com. Яйцата съдържат полезни мазнини, минерали и протеини, от които метаболизмът се нуждае, за да се ускори и да ви помогне да изгаряте повече калории. Внимавайте с какво комбинирате яйцата. Ако добавяте към тях сандвич и бекон на тиган, това определено не е добър избор.

Пълномаслено мляко

Много диети за отслабване предполагат изключване на млечните продукти и млякото, особено пълномаслените (от 3,6%), защото са смятани за вредни. Пълномасленото мляко обаче има редица ползи в отслабването. То може да помогне да се отървете от излишните килограми, стимулирайки разграждането на мазнините в тялото. Консумацията на полезни мазнини може да помогне да се чувствате сити за по-дълго и да ускорите метаболизма, като така ще изгаряте повече калории.

Как емоционалното хранене вреди на здравето ни

Свинско месо

Ако се опитвате да отслабнете вероятно сте изключили свинското месо, което е сочено за вредно, калорично, с наситени мазнини и предизвикващо висок холестерол. Свинското е известно с всички тези етикети. Това обаче не е съвсем вярно. Според проучване, публикувано в Nutrients, участниците, които са консумирали по 1 кг свинско на седмица в продължение на 6 месеца са отслабнали значително, изгубвайки част от телесните си мазнини, особено в областта на корема. Свинското месо е богат източник на протеини и желязо, които могат да бъдат полезни в отслабването.

Коментирай