Здраве и красота

Чайове за детокс на организма

Вкусни и полезни

19.04.2021г. / 16 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичате ли чай? Чаят заема основно място сред напитките, които консумираме често. Избираме го според вкуса, моментното ни здравословно състояние, когато искаме да намалим напитките с кофеин. Знаете ли какво е общото между белия и зеления чай, чаят от мента, оолонг чая и този от шипки? Освен че имат приятни вкусове, тези полезни напитки спомагат за детоксикиране на тялото ни. Тук може да видите 10 признака, че тялото ви е пълно с токсини, а в следващите редове и още няколко чая с детокс ефект, които да добавите към менюто си.

Чай от ройбос

Наричат го още „червен чай“. Богат е на антиоксиданти, но не съдържа кофеин. Чудесен на вкус, с него може да заместите 1-2 кафе напитки през деня. Може също така да го комбинирате и с други подправки и билки от този списък, като джинджифил например за детокс на тялото. Повече за ползите от консумацията на чай от ройбос може да прочетете тук.

Чай от джинджифил

Джинджифилът е една от най-полезните подправки за здравето. Благоприятства елиминирането на токсините, храносмилането, повишава имунитета и има диуретично действие. Леко пикантният му вкус се комбинира добре с лимон, ехинацея.

10 антистареещи подправки за кожата

Чай от хризантема

Част от китайската култура, този интересен чай, всъщност спомага за неутрализиране на токсините и прочистване на черния дроб. Понякога се комбинира с pu-erh (пуар) чай за допълнителни ползи и още по-богат вкус. Чаят от хризантема е богат на витамини С, А, смята се, че подобрява метаболизма, съня. Още за неговите ползи за здравето може да прочетете тук.

Свързани статии

Чай комбуча

Напитка, богата на пробиотици, която помага и за детоксикацията на организма. Ферментиралият чай комбуча се използва от хилядолетия за добро здраве. Комбуча е вид гъба, която представлява симбиотична колония от бактерии и дрожди. Чаят комбуча съдържа витамин С, витамини от групата В, бета-глюкани. Смята се, че консумацията му подобрява храносмилането, функцията на черния дроб.

Чай от лайка

Обикновено го консумираме по време на настинки и грип, защото знаем, че повишава защитните сили на организма. Чаят от лайка е природен еликсир. Билката има благоприятно действие върху нервната система, помага да намалим стреса, главоболието, подобрява съня, елиминира токсините и намалява влиянието на свободните радикали.

Коментирай