Здраве и красота

Какво се случва, ако прекалите с консумацията на грозде?

Възможни странични ефекти от полезния плод

25.04.2021г. / 05 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гроздето е един от най-вкусните и любими на мнозина плодове. То е сочно, сладко, толкова ароматно. Трудно е човек да се въздържи да не изяде цяла чепка, а даже и повече. Когато става въпрос за толкова сладък и сочен плод е истински трудно да се въздържите да не прекалите с консумацията му. Но това може да има своите странични ефекти, дори опасности за здравето.

Как гроздето ни прави по-здрави?

Гроздето е изключително полезно. То е превъзходна добавка към здравословния ви режим на хранене, подходящо е за междинни закуски, към салати, печени ястия, смутита.

3 основни грешки, които правите с въглехидратите

Тъй като е лесно да прекалите с гроздето, трябва да внимавате с калориите, които то носи. В една малка чаша грозде или около 30 грама се съдържат цели 100 калории, пише Livestrong. Ето защо е много важно да не ядете гроздето направо от чепката, а да го подготвите предварително. Така ще ви е по-лесно да контролирате порциите.

Още по-важно е да не забравяте, че гроздето е много богато на въглехидрати. В една чаша грозде се съдържат приблизително 27 грама въглехидрати. Това може да се окаже сериозен риск за хората, предразположени или страдащи от различни състояния, при които е нарушена обмяната и усвояването на въглехидратите. Сред тях са страдащите от диабет, метаболитен синдром, инсулинова резистентност, синдром на поликистозните яйчници.

Кои са най-полезните въглехидрати?

Гроздето е много богато и на фибри – цели 1,5 грама за една чаша. Ако консумирате прекалено много грозде, ще погълнете голямо количество фибри, което може да окаже странични ефекти и неприятни усещания в храносмилателния тракт. При твърде големи количества тези симптоми могат да достигнат до гадене, повръщане, храносмилателен дистрес.

Гроздето може да попречи на усвояването на някои медикаменти. Активните вещества в гроздето могат да повлияят на бета-блокерите, които страдащи от сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане обикновено взимат.

Гроздето е богато на калий. Бета-блокерите повишават нивата на калий в организма, заради което не е добра идея да прекаляват с консумацията на грозде, тъй като това може да повиши още повече стойностите на този иначе важен минерал. Твърде високият калий може да предизвика бъбречни проблеми и увреждания.

Кои плодове и зеленчуци трябва да ядем с кората?

Гроздето може да повлияе и на приема на медикаменти за разреждане на кръвта. Съединението ресвератрол в гроздето може да повиши ефекта на тези лекарства, което да доведе до прекалено разреждане на кръвта и повишен риск от кървене и загуба на кръв.

С всяка иначе полезна храна трябва да се внимава. Не прекалявайте с консумацията на грозде, както и с други здравословни храни. Не забравяйте, че количеството е от голямо значение.

Коментирай