Здраве и красота

Защо да подкрепиш страстта на детето към продуктите за красота?

Учениците имат възможност за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на биохрани и хранителни добавки

23.04.2021г. / 12 00ч.
Аз жената
Снимка: dm България.

Снимка: dm България.

Помните ли онези прекрасни моменти, когато вашата малка принцеса правеше първите си стъпки в света на красотата и козметиката? Сигурно десетки кърпички за сваляне на грим са били пожертвани за заличаване на последствията. Но пък е било толкова приятно да си играете на бюти инфлуенсъри и да си мечтаете как винаги ще се гримирате заедно.

Минават години, детето пораства, а страстта му към красотата само се засилва. Малката принцеса вече е на ръба на тийнейджърството и прекарва много повече време пред огледалото и в YouTube каналите на бюти инфлуенсърите, отколкото например над учебника по математика. И тогава започват разговорите на тема може ли да живеем от гримиране и колко е важно да имаме престижна професия.

А знаете ли, че страстта към красотата може да бъде основата на страхотна кариера, която да започне още от гимназията? И че това наглед лежерно увлечение отваря вратите на най-добрите университети за специалности като медицина, фармация, биология и химия? Вече виждаме учудените ви погледи, но сме напълно сериозни – има как детето ви да се занимава задълбочено с хобито си, да учи в добра гимназия и всичко това да се превърне в професия.

Внимание, представяме ви професията „Koнcултaнт кoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдукти и битoвa xимия“. Зад това наглед сложно име се крие специалност, която в немскоезичния свят е известна като „дрогерист“ и която се практикува от десетки хиляди хора вече повече от 60 години. У нас тази професия беше въведена в системата на дуалното обучение по инициатива на dm България.

В паралелките за дрогеристи детето ви ще премине 5-годишен гимназиален курс, 8-12 клас. Наред с утвърдените общообразователни предмети, то ще изучава и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия (наука за лечебните растения), стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Освен това подробно ще се изучава не само съставът на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

А това, че обучението е в системата на дуалното обучение е допълнителен плюс, тъй като дава страхотна възможност за децата да придобият опит, контакти и сигурна професия. Освен теоретични знания, в рамките на обучението си те придобиват и практически такива чрез работа в реална работна среда в избрана от тях фирма. Това става в 11-и и 12-и клас, когато под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори. Така те могат да си изградят трудови навици, получават заплата и могат да се възползват от обученията и социалните придобивки на фирмите, които са избрали за практиката си. И така вашата вече пораснала бюти инфлуенсърка всеки ден ще е близо до своята страст – продуктите за красота, но не като хоби, а като професия.

През учебната 2021/2022 ще има три паралелки за „дрогеристи“ – една в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. София, една в Професионалната гимназия по химични и хранително-вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ в гр. Варна и една в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Луи Пастьор“, гр. Плевен.

А след гимназията? Децата, завършили професия „Koнcултaнт кoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдукти и битoвa xимия“, ще имат изключително богат избор от възможности за развитие на кариерата си. Те ще могат да работят в специализирани магазини за дрогерийни стоки като тези на dm България, но ще получат достатъчно знания и умения, за да се реализират успешно и в много други сектори на търговията на дребно.

Опитът в страни като Австрия показва, че знанията, които учениците получават, им дават много добра основа за кандидатстване и в медицински висши заведения, по-конкретно в специалност „Фармация“, и впоследствие да работят като фармацевти. Учениците имат възможност и за кариера и в сектора на производството и търговията на козметични продукти и дори на биохрани и хранителни добавки.

И така, предлагаме ви следващият сериозен разговор на тема бъдещето на съкровището да не е под мотото „Оставяй гримовете и залягай над нещо наистина сериозно“. Много по-добре ще е да бъде „Знам, че това е твоята страст и искам да те подкрепя. Нека ти разкажа за една страхотна професия, за която научих тук: www.dm-jobs.bg/drogerist ."

Коментирай
Свободно време