Здраве и красота

Защо не трябва да използвате лак за коса върху кожата?

Един разпространен трик в интернет може да ви донесе много проблеми с кожата

14.04.2021г. / 05 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Задържането на грима през целия ден е истинско предизвикателство. Много дами се борят с този проблем, като използват всякакви хитрини и трикове, за да задържат грима си на мястото му колкото се може по-дълго.

Един такъв трик е употребата на лак за коса върху кожата на лицето, който има за цел да запечата грима на мястото му възможно най-дълго. Тази хитрина е изключително опасна и не е препоръчителна, защото носи някои рискове за здравето на кожата и организма.

Как да се гримирате, ако носите предпазна маска

Това е истински лоша идея, защото в лака за коса има алкохоли и други силно токсични вещества, които пресушават кожата, дехидратират я и могат да причинят раздразнения, подутини, обриви, дори преждевременно стареене.

В зависимост от това дали прилагате аерозол или спрей, който не е под налягане, лакът за коса обикновено съдържа полимери и запалими вещества, както и разтворители, които са силни отрови. Те могат да причинят слаба токсичност на косата, но за кожата могат да се окажат силно иритативни.

Как да нанасяте руж перфектно всеки път?

Лакът за коса, приложен върху кожата може да предизвика от леки до тежки алергични реакции. Те могат да варират от зачервяване до обриви и подуване.

Вместо да прилагате лак за коса върху кожата, който има потенциално силно увреждащи въздействия, опитайте някои други безопасни трикове за задържане на грима.

Свързани статии

Има спрейове за коса, които съдържат етерични масла и натурални съставки. Те не биха били проблем от гледна точка на алергените и токсичните вещества, опасни за кожата. Но все пак съществува риск от възможни реакции, тъй като тези продукти са създадени за коса, не за кожа.

Необичайни ползи на лака за коса

Можете да поддържате грима си свеж през целия ден, като вместо лак за коса използвате спрей, създаден специално за задържане на грима върху кожата. Използването на специална матираща и задържаща база за грим също е добър вариант. Ако все още не сте включвали база за грим в рутината си, време е да опитате.

Не се доверявайте на трикове, разпространени в интернет. Използвайте грижа за кожата и грима, специално разработена за тази цел. Така ще предпазите кожата си от увреждания и стареене.

Как да си направите домашен лак за коса?

Коментирай