Здраве и красота

4 противовъзпалителни закуски за повече здраве

Богати на антиоксиданти, омега-3, фибри, протеини и витамини

17.04.2021г. / 05 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възпаленията могат да са гнойни, вследствие на бактериални или вирусни инфекции. Те обаче могат да тлеят навсякъде в тъканите и да останат скрити, причинявайки сериозни щети на здравето и нормалните функции в организма. Хроничните възпаления от негноен тип могат да са основа за развитие на здравословни състояния и заболявания, които да бъдат предпоставка за развитие на дегенеративни, ракови и други заболявания в бъдеще.

Основни фактори, причиняващи възпаления

Храната има голямо влияние върху възпалителните процеси в тялото. Както вредните храни могат да предизвикат възпаления и да ги влошат, така има храни, които имат противовъзпалителен ефект. Правилното хранене и наблягането на противовъзпалителни храни може да допринесе за подобряване на здравословното състояние и намаляване на възпаленията в организма и тъканите.

Кои са най-добрите противовъзпалителни храни? Ето някои от тях.

Орехи

Ядките и семената са двигатели на нашето здраве. Пълни са с антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, които имат изразен противовъзпалителен ефект. Те са невероятно допълнение към режима на хранене и имат противовъзпалителни свойства.

4 храни, които предизвикват възпаления в тялото

Орехите са едни от първенците в тези показатели. В тях се съдържат големи количества антиоксиданти, които са важни за потискане и овладяване на възпаленията, което е от решаващо значение за превенцията на редица заболявания.

Орехите могат да подпомогнат здравето на сърдечносъдовата система, червата, да забавят процесите на стареене в тъканите.

Кокосов кефир

Домашният кокосов кефир е ферментирала напитка, приготвена от кокосово мляко. Той е източник на пробиотични бактерии, които подпомагат работата на храносмилателната система, най-вече червата. Те подхранват микробиома в тях, като по този начин подобряват не само усвояването на хранителните вещества, но и имунната система.

Трите храни, предизвикващи най-силно възпаление

Ако състоянието на чревната флора е добро, възпаленията в целия организъм намаляват. Колкото повече на брой и в добро състояние са полезните бактерии в червата, толкова по-добре се повлияват възпалителните процеси в останалите тъкани. Те намаляват, което прави кокосовия кефир един добър инструмент за потискане на възпаленията.

Плодове и зеленчуци

Всички плодове и зеленчуци са изключително богати на антиоксиданти, флавоноиди, микроелементи, витамини. Голямото разнообразие от плодове и зеленчуци предполага и богато разнообразие от вещества в тях. Ето защо е важно диетата ви да е богата на колкото се може повече различни растителни храни, за да се възползва организмът ви от цялата им палитра, тъй като в различните плодове и зеленчуци се срещат различни елементи.

Храни, предизвикващи възпаления

Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците намаляват възпаленията в тялото и могат да допринесат за нормалната регенерация на клетките.

Хумус

Хумусът се приготвя от сусамов тахан и варен нахут. Тези два продукта са много богати на антиоксиданти. Ако добавите и студено пресован зехтин и пресен лимонов сок, това ще направи хумуса ви една невероятно полезна противовъзпалителна храна, защото в тях се съдържат омега-3 мастни киселини и много витамини. В комбинация с фибрите, протеините, полезните мазнини, хумусът дава много енергия и потиска възпаленията.

6 храни, които предизвикват сериозни възпаления (галерия)

Коментирай