Здраве и красота

4 напитки за повече енергия

Вкусни и полезни

22.04.2021г. / 16 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чувствате се уморени, трябва да презаредите енергийните си нива? Поредната чаша кафе, енергийна напитка или сладко лакомство, не са най-здравословният избор, който може да направите. Когато прекалим с кофеина, нашата нервна система страда. Възможно е да се почувстваме още по-уморени, напрегнати. В допълнение, енергийните напитки и сладкишите ни носят само празни калории.

От друга страна свежата кокосова вода, или напитка като йерба мате, са чудесни средства за презареждане, които повишават усещането ни за енергия, но са и полезни за здравето. Вижте кои други да добавите към менюто си срещу умората.

Пресен сок от моркови

Морковите са отличен източник на бета-каротин, който тялото ни бързо превръща във витамин А. Бета-каротинът е мощен антиоксидант, повишава енергийните нива, а и противодейства на свободните радикали. Витамин А е един от най-важните витамини за подпомагане на ежедневното производство на енергия.

Здравословни храни, които дават повече енергия

Клетките в телата ни синтезират енергия, като първо създават аденозин трифосфат – енергоносителната молекула, намираща се в клетките на всички живи същества, а витамин А е необходим за този процес, казват учени. В допълнение, витаминът е важен за очното здраве, кожата ни. Още за ползите на сока от моркови може да прочетете тук.

Чай матча

Това е една от най-често консумираните напитки от японците, която намира място и в сладкишите. Приготвя се чрез много фино смилане на листа от зелен чай, което запазва голяма част от полезните антиоксиданти. Чаят от матча е удоволствие за сетивата, което естествено повишава нашите енергийни нива.

Напитката на дълголетните японци се бори срещу вредните свободни радикали, спомага за подобряване на концентрацията, увеличава издръжливостта към физическа активност, засилва имунитета и други.

Хранителни комбинации за по-добро усвояване на витамините и минералите

Комбуча

Това е ферментирал чай, приготвен със симбиотична култура на бактерии и дрожди. Комбуча е богат на витамини от група В, глюкуронова киселина, (която действа като детоксикатор), антиоксиданти, полифеноли, пробиотични бактерии и оцетна киселина, за които е доказано, че повишават енергийните нива.

Пробиотиците са от съществено значение за синтеза на енергия. Когато в червата се поддържа добра бактериална среда, има баланс на полезни бактерии, тогава консумираната храна се разгражда по-ефективно и ние сме по-енергични. За оцетната киселина се смята, че подобрява метаболизма, спомага за контрола на нивата на кръвната захар, кръвното налягане, осигурява енергия за мускулите и тъканите.

Свързани статии

Чай оолонг (улонг)

Това е ферментирал чай, древна китайска напитка, наричана още „чай от черен дракон“. Оолонг е богат на катехини – съединения, които подпомагат способността на тялото да разгражда мазнините, което по естествен път може да повиши нивата на енергия.

Проучванията показват, че катехините в чая оолонг, помагат на тялото да изразходва мастните клетки за енергия. Напитката съдържа кофеин в малки количества, което пък повишава нивото ни на енергия. За какво още е полезна може да прочетете тук.

Коментирай
Здраве и красота