Здраве и красота

Кои са трите най-опасни химикала в лака за нокти?

Избягвайте ги

07.05.2021г. / 10 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени обичат да се глезят с красив и бляскав маникюр. В лаковете за нокти обаче има съставки, които са доста опасни за здравето, особено за бременни жени. Лаковете са направени от най-различни съставки, повечето от които вредни за здравето, но има три вида от тях, които неслучайно биват наричани „отровното трио“ в козметиката и по-специално в направата на лакове за нокти, пише healthdigests.com.

Как да запазим лака върху ноктите си за по-дълго?

Тези химикали са формалдехид, толуен и дибутилфталат.

Защо тези химически вещества са опасни?

Формалдехидът се използва като консервант в строителната индустрия. Той е консервант, стабилизатор и балсам, който се използва при направата на мебели от ПДЧ или шперплат. Формалдехидът може да се открие в някои лакове за нокти, особено такива, които се втвърдяват бързо и имат скоростен съхнещ ефект. Формалдехидът се свързва с повишен риск от развитие на рак на белия дроб и носа, тъй като летливото вещество навлиза през дихателните пътища, пише DermaDoctor.

3 съвета за дълготраен лак за нокти

Толуенът и дибутилфталатът са други два химикала, които се влагат в лаковете за нокти. Те имат въздействие върху репродуктивните способности. Могат да попречат на нормалното развитие на бременността, да предизвикат спонтанен аборт или увреждания на плода. Свързани са с намаляване на плодовитостта заради негативното им влияние върху хормоналните нива.

Толуенът се добавя към лаковете за нокти заради способността му да осигурява гладко нанасяне. Той може да предизвика симптоми като главоболие, замаяност, гадене, дразнене в очите, позиви за повръщане. Вдишването му по време на бременност се свързва с повишен риск от раждане на дете с вродени дефекти.

Как да почистим ноктите, когато нямаме лакочистител?

Свързани статии

Когато избирате лак за нокти, четете внимателно етикетите им. Не всички лакове съдържат от най-опасните химически вещества.

Друго нещо, което можете да направите, за да намалите риска от навлизане на опасни химикали в организма, е да проветрявате, докато се лакирате. Чистият и свеж въздух подпомага разсейването на тези летливи химически вещества, като намалява въздействието им върху дихателните пътища.

Някои любопитни факти за лака за нокти

Друг важен момент в превенцията на навлизането на опасни химикали в организма е пропускането на изрязването на кожичките на ноктите. Те имат защитна функция, която намалява при изрязването им. Рязането на кожичките не само повишава риска от навлизане на опасни химикали от лаковете за нокти, но и създава предпоставка за инфекции, причинени от гъбички и бактерии.

Коментирай