Здраве и красота

Дуриан – тропически плод с много ползи за здравето

Екзотичен плод, пълен с витамини, минерали и антиоксиданти

09.05.2021г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дурианът е много странен тропически плод, който рядко може да се срещне у нас. Ако все пак попаднете на него, не бързайте да го отминавате заради странния му вид и неприятна миризма. Дурианът има невероятни ползи за здравето. Освен това е много хранителен и питателен. Има особен вкус, наподобяващ смесица между банан, круша и пъпеш. Ако се абстрахирате от миризмата на този плод, можете да се насладите на прекрасните му вкусови и хранителни качества.

10-те най-полезни екзотични плода (галерия)

Според Healthline, дурианът е един от най-здравословните плодове в световен мащаб. Той е изпълнен с полезни мазнини, въглехидрати, фибри, протеини. Съдържа разнообразие от витамини и различни растителни съединения, антиоксиданти, полифеноли.

Дурианът може да се използва по различни начини. Може да се консумира пресен, да се използва за приготвяне на бонбони, десерти, сосове, къри, тестени изделия, напитки и печива.

Благодарение на антиоксидантите и витамините в състава си, дурианът има благотворно влияние върху имунната система. Той укрепва защитните сили на организма и прави устойчивостта на инфекции по-добра.

Черимоя – екзотичен плод с много ползи за здравето

Антиоксидантите в дуриана го правят добър приятел в превенцията на рак. В него се съдържат каротиноиди, полифеноли и флавоноиди, които имат свойството да потискат растежа на злокачествени клетки, да намаляват възпаленията и да допринасят за правилното делене на клетките.

Снимка: iStock

Дурианът е богат на фибри, въглехидрати, манган, тиамин, витамин В6, калий и витамин С. Това го прави изключително полезен не само за имунната система, но и за сърдечносъдовата. Всички тези съединения и вещества допринасят за намаляване на окислителните процеси в клетките под въздействието на свободните радикали. Консумацията на дуриан може да помогне в забавянето на стареенето не само на кожата, но и на целия организъм.

Свързани статии

Гуава и ползите ѝ за здравето

Тъй като съдържа изобилие от растителни протеини, дурианът е много добър заместител на месото за онези, които предпочитат растителна диета.

Заради богатството си на фибри, дурианът е много добър приятел в подобряването на храносмилането. Той може да облекчи запек и диария. Фибрите в него подхранват полезните бактерии в червата, като допринасят за нормалната им работа.

5 страхотни ползи от драконовия плод (питая)

Дурианът е помощник и в контрола на кръвната захар. Съдържа изобилие от манган, който има свойството да поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници и да допринася да се предпазите от внезапни скокове в стойностите ѝ.

Коментирай