Здраве и красота

Гъба чага – за дълголетие и добро здраве

Богата на антиоксиданти

27.05.2021г. / 12 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

В Сибир я наричат „гъбата на безсмъртието“. Гъба чага – използвана от векове в Китай, Япония, Русия. Това е дървесна гъба, която обикновено расте върху брезови дървета, черпейки от тях всички полезни елементи. Според редица дългогодишни изследвания, гъбата чага има невероятни ползи за здравето на човека. Предлага се в аптечната мрежа под различна форма.

Внимание! Преди употреба се консултирайте с лекар!

Невероятните ползи от гъбата рейши

Тя съдържа голямо разнообразие от витамини, минерали и хранителни вещества, включително витамини от групата В, витамин D, калий, аминокиселини, фибри, мед, селен, цинк, желязо, магнезий, калций и други. Смята се, че има благоприятно действие при висока кръвна захар и висок холестерол.

7 ползи от гъбите шийтаке

Забавяне на процеса на стареене

Оксидативният стрес е причина за ранната проява на физически признаци на стареене, като бръчки, отпусната кожа и побеляла коса. Прекаленото излагане на слънце, замърсяването на околната среда, стресът, нездравословното хранене, водят до натрупването на свободни радикали, които създават тази неблагоприятна среда за здравето и красотата ни. От друга страна, гъбата чага ни осигурява мощни антиоксиданти, които спомагат за неутрализирането на голяма част от свободните радикали и така се забавят процесите на стареене в тялото.

Свързани статии

Понижава кръвното налягане

Западни изследвания показват, че антиоксидантите в чага имат потенциална роля за понижаване на кръвното налягане и предотвратяване на лошо сърдечносъдово здраве.

Подкрепа на имунната система

Въз основа на някои изследвания върху мишки, може да се предположи, че гъба чага може да помогне за синтеза на цитокини. Цитокините са протеини, които играят жизненоважна роля в стимулирането на белите кръвни клетки, които са първата линия на защита на имунната система срещу редица заболявания и възпалителни процеси в тялото.

Коментирай