Здраве и красота

Опасно ли е да гълтате хапчетата без вода?

Защо засядането на таблетка в гърлото е рисково

03.06.2021г. / 12 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато трябва да изпиете хапче, но нямате вода подръка, вероятно го гълтате без течност. Сухото преглъщане на таблетки всъщност не е толкова безобидно, колкото изглежда. То може да се окаже дори опасно.

Какво се случва в тялото, ако взимате противозачатъчни?

Най-очевидната опасност, която може да възникне при поглъщане на хапче без вода, е засядането му в гърлото или хранопровода. Можете да се задавите и то сериозно, ако се опитвате да преглъщате таблетка без течност. Това важи за хапчета както с грапава и прахообразна текстура, така и за такива с лъскаво покритие. И не само големите таблетки засядат в хранопровода. Малките също могат да се залепят за стените му и да не успеят да преминат през него.

Отвара от джинджифил помага при рефлукс

Оставането на таблетка в хранопровода е изключително опасно, защото в досег с лигавицата и течностите в тялото, хапчетата започват моментално да се разтварят. Съставките в тях са предназначени за разграждане или в стомаха, или в червата. Ето защо предварителното им разтваряне по-нагоре в храносмилателния тракт може да предизвика химически или други увреждания на тъканите, които да доведат до по-големи и сериозни проблеми с тежки последици, пише thehealthy.com.

4 храни при киселинен рефлукс

Възможно е заседналото в хранопровода хапче да предизвика поява на киселини, усещане за парене, болка в гърдите, остри възпаления на хранопровода, дори язви и кървене, ако не бъдат взети спешни мерки.

Ако заседналото хапче не бъде извадено навреме съществува голям риск от кръвоизлив, който може да е животозастрашаващ. Поемането на таблетката с течности или вода е наистина важно, защото намалява риска от засядане на таблетката.

Свързани статии

Естествени средства срещу киселини през бременността

Какво да направите, ако таблетка заседне в гърлото ви?

Ако в гърлото ви заседне хапче, което сте преглътнали без вода, най-добрият начин да си помогнете е моментално да намерите течност, която да изпиете. Колкото повече, толкова по-малък е рискът от разграждане на таблетката в хранопровода.

Другото, което можете да направите, е да се наведете, да се облегнете с корема си върху облегалка на стол или канапе, да притиснете пъпа си с юмрук и да натиснете корема си към облегалката. Така ще се опитате да изтласкате стомаха си нагоре, а това би трябвало да помогне за изхвърлянето на хапчето нагоре от хранопровода към устата ви. Ако се получи ще можете да изплюете хапчето.

Храни, успокояващи раздразнен стомах

Ако не успеете, трябва да потърсите спешна медицинска помощ възможно най-бързо.

Коментирай