Здраве и красота

Защо не трябва да споделяте самобръсначката си с никого?

Опасностите от ползването на общи хигиенни предмети

11.06.2021г. / 05 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато споделяте личното си пространство с някого, вероятно не ви е гнус от него. Ето как много хора споделят личните си вещи с любимия си човек, защото смятат, че щом живеят с него или имат близък интимен контакт, няма от какво да се притесняват. Това не е съвсем така. Както не бива да споделяте четката си за зъби дори с половинката си, така не трябва да ползвате и една и съща самобръсначка. Защо?

Как да предотвратим порязването при бръснене?

Безопасност

Преди всичко женските и мъжките самобръсначки са проектирани по съвсем различен начин заради зоните на прилагане. Мъжките самобръсначки са създадени специално за лице, тъй като мъжете ги използват за бръснене на брадата си. Дамските самобръсначки имат друг дизайн заради факта, че се използват навсякъде другаде освен лицето. Ето защо не е добра идея да грабвате самобръсначката на партньора си в банята.

Дръжките, които имат женските самобръсначки, обикновено са снабдени със специален ъгъл и имат удобна извивка при захвата. Това носи комфорт и улеснение при бръснене на деликатни зони, като глезените, коленете или областта около тях. Това подпомага бръсненето и предпазва от порязване и нараняване.

6 съвета за гладко бръснене

Свързани статии

Риск от инфекции

Освен безопасността рискът от инфекции също съществува при употреба на едни и същи режещи пособия. Размяната на самобръсначката може да увеличи значително риска от инфекции по кожата и не само.

Размяната на самобръсначки може да причини една от най-честите кожни инфекции – гъбичната. Освен нея е възможно да се появи трихофития или други бактериални инфекции, пише healthdigest.com. Ако при употреба се порежете, рискът от по-опасни инфекции, предавани по кръвен път, нараства.

Трикове за безаварийно бръснене на бикини зоната

Размяната на каквито и да е пособия за лична хигиена, включително четка за коса, не са препоръчителни. Колкото и близки да сте с човека, с когото ги споделяте, най-добре е да не го правите. Така ще сведете рисковете за здравето си и неговото до минимум.

Коментирай