Здраве и красота

Защо е важно да пиете вода сутрин след събуждане?

За мощните ползи от водата рано сутрин преди кафето и закуската

11.06.2021г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Първото нещо, което много хора правят след събуждане от сън е да отидат до кафемашината и да си направят едно ароматно силно кафе. Това е и най-голямата грешка рано сутрин. Не само че кафето на гладно е вредно, но и има друга напитка, която е най-препоръчително да пиете след ставане от сън. Това е водата.

Каква вода е добре да пием – топла или студена?

Защо е изключително важно да започнете деня си с чаша вода веднага след събуждане?

По време на съня през цялата нощ тялото губи голяма част от течностите, които са му необходими. Това води до лека форма на дехидратация, която трябва да компенсирате след ставане от сън. Пиенето на поне една чаша сутрин след събуждане рехидратира тялото отново и го подготвя за деня.

Кои са ползите от пиенето на чаша вода сутрин след събуждане?

Подобрява метаболизма

Добре хидратираният организъм работи оптимално. Пиенето на чаша вода след ставане от сън ускорява метаболизма с до 30%, според проучване, публикувано в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. По този начин водата стимулира усвояването на хранителните вещества и подобрява храносмилането. Това е прекрасен старт на деня с един подготвен за закуската организъм.

Признаци, че пиете твърде много вода

Облекчава киселините и лошото храносмилане

Когато спите и сте в легнало положение, киселините от стомаха по-лесно преминават към хранопровода и достигат устната кухина. Ставайки и изпивайки чаша вода, вие прочиствате хранопровода от киселините и облекчавате неразположенията, свързани с тях. Това помага и на устната кухина да се предпази от вредното влияние на стомашните киселини.

Участва в превенцията на камъни в бъбреците

Пиенето на достатъчно количество вода през целия ден е много важно за предотвратяването на образуване на камъни в бъбреците. От голямо значение е да пиете вода още със ставането и да го правите през целия ден регулярно, а не например да пиете по-голямо количество вода вечер.

Пиенето на вода сутрин е по-важно, отколкото мислите

Помага срещу главоболие

Главоболието в много случаи е провокирано и от дехидратация. Ето защо пиенето на вода в достатъчни количества е много важно за здравето и предотвратяването на чести главоболия и други възпаления. Пийте по една или две чаши вода сутрин след събуждане. В дългосрочен план това има благотворен ефект в намаляване честотата и интензитета на главоболията.

Какво се случва в тялото, когато заместим всички напитки с вода

Детокс

Водата е най-полезната течност, от която тялото ни се нуждае. Тя е природен естествен механизъм за прочистване от токсините. Водата сутрин може да допринесе за възстановяване на баланса на течностите в организма, което от своя страна улеснява естествената детоксикация.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
vinagi kogato moga go pravia. neobhodimo e za subujdane na tialoto, na uma i na surceto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар