Здраве и красота

Признаци, че пиете твърде много вода

Прекаляването с водата може да има своите странични ефекти

03.08.2020г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хидратирането е много важно, особено през лятото, когато заради жегата лесно губим течности от тялото си. Затова трябва да пием вода по-често. За предпочитане е да приемаме около 2 литра вода на денонощие, за да се предпазим от опасна дехидратация. В стремежа си да пият повече вода за здраве много хора прекаляват без да искат.

До какви проблеми води непиенето на вода

Твърде голямото количество вода не е безобидно за организма. То може да доведе до разреждане на електролитите в кръвта, което пречи на нормалното провеждане на електрически импулси от нервната система към мускулите, сърцето и другите органи. Възможно е да се затрудни работата на бъбреците, да се задържат излишни течности, да се появят подувания и отоци по крайниците и лицето.

Каква вода е добре да пием – топла или студена?

Кои са признаците, че пиете твърде много вода, а не трябва?

Винаги има бутилка с вода до вас

Ако пиенето на вода се е превърнало в навик за вас и я пиете през целия ден, вероятността да ви идва в повече е голяма. Съсредоточете се върху приема на приблизително 2 литра вода на ден плюс-минус някоя и друга чаша.

Пиете вода, когато не сте жадни

Смята се, че когато се появи жажда, тялото вече е изпаднало в лека дехидратация. Затова специалисти съветват да пием вода съзнателно, за да не достигаме до дехидратация. Ако обаче пиенето на вода се случва без никакви наченки на жажда и се е превърнало в ритуал, подобен на наливане насила, със сигурност течностите в тялото ви идват в повече.

Урината ви е изцяло бистра

Това означава, че в нея не се отделят почти никакви вещества и токсини. Тя е толкова промита, че цветът ѝ наподобява този на водата. Няма мирис, няма цвят, напълно бистра е. Това се случва, когато в тялото има излишък от течности.

Уринирате твърде често, дори през нощта

За здрав сън се счита този, при който възрастен индивид може да спи непробудно 7-8 часа без да става до тоалетна през нощта. Тялото е създадено да успява да складира в пикочния си мехур количеството урина до сутринта. Ако пиете прекалено много течности, това няма да се случи и ще имате позиви за уриниране по няколко пъти през нощта. Това нарушава процесите на здравия сън.

Имате гадене и позиви за повръщане

Излишъкът от вода в тялото може да навреди на храносмилателния тракт. Възможно е да се появят гадене, повръщане, замаяност, замъглено съзнание, двойно виждане. Съществува опасност и от повишаване на кръвното налягане, което се случва заради задръжката на излишни течности в тялото, които затормозяват работата на сърцето.

Главоболие

Главоболието се наблюдава заради нарушенията в баланса на електролитите в тялото. Когато те са прекалено малко, защото са разредени от излишните течности, нервната система започва да страда. Появяват се главоболие, крампи, болки в крайниците.

Коментирай