Здраве и красота

Как може да се отрази на зъбите дъвченето на дъвка без захар?

Потенциални рискове

27.06.2021г. / 05 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дъвченето на дъвка има своите ползи за здравето на устната кухина. То помага за отстраняване на остатъците от храна след ядене, които биха могли да създадат условия за развитие на зъбен кариес. И тъй като много хора избягват консумацията на добавени захари, които допълнително увреждат зъбите, много производители предлагат дъвки без захар. Те съдържат изкуствени подсладители и заместители на захарта, като ксилитол и сорбитол.

Кои действия ни образуват бръчки по лицето

Според изследвания, публикувани в British Dental Journal, дъвченето на дъвка без захар може да намали количеството бактерии в устната кухина, както и да увеличи производството на слюнка в устата, което от една страна е добра новина.

Лошата новина е, че според тези проучвания, в дъвките без захар и особено в тези с плодов вкус, се влагат плодови аромати, които са с високо киселинно съдържание. Те могат да създадат предпоставка за разяждане или отслабване на емайла, което всъщност излага зъбите на риск от увреждане.

Възможни косвени причини за поява на газове

По този начин „без захар“ се превръща в термин, който дава лъжливо усещане за безопасност, което обаче съвсем не е така. Ксилитолът и сорбитолът са заместители на захарта, които от една страна са подходящи за намаляване на общия прием на захари и понижаване на риска от диабет, но от гледна точка на здравето на зъбите не са добра идея, особено при честа консумация. Киселинността на тези продукти поставя зъбния емайл в риск от ерозия.

Какво представлява ксилитолът?

Ксилитолът е вид захарен алкохол, който се извлича по специална технология от естествени източници, например брезова дървесина. Подобно на повечето подсладители от типа на захарните алкохоли, ксилитолът също може да причини стомашно-чревни проблеми, ако се употребява често и в големи количества. Сред симптомите са гадене, повръщане, диария, стомашни болки.

Полезни ли са различните заместители на захарта?

Все пак не е нужно да се отказвате от дъвката без захар. Заместителите на захарта са по-добрият избор що се отнася до здравето.

Можете просто да се обърнете към ментовите или другите видове неплодови вкусове. Те създават по-малко киселинна среда в устната кухина, което представлява и по-малък риск за емайла на зъбите.

Коментирай