Здраве и красота

Възможни косвени причини за поява на газове

На какво освен храната може да се дължи подуването на корема

17.10.2020г. / 07 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Образуването на газове е нормален физиологичен процес, най-често свързан с консумацията на определени храни. Когато обаче газовете станат прекалено много, човек започва да страда от подуване, неприятни усещания в коремната област, понякога дори болки. Неправилното хранене, богато на наситени и хидрогенирани мазнини, прекалено голямо количество фибри и месни, млечни продукти може да е в основата на появата на обилни газове в червата. Но има и други неочаквани косвени причини, които биха могли да са в основата на проблема. Ето кои. 

6 начина да намалим силните газове и подуването

Дъвчене на дъвка

Постоянното и продължително дъвчене на дъвка предизвиква поява на газове. Случва се, защото при дъвченето се активират ензими и области в мозъка, които подготвят тялото за евентуално постъпване на храна. Тази храна обаче така и не постъпва в стомаха. Сладките и изкуствени съставки в дъвките лъжливо подават сигнал за консумация на захари и въглехидрати, което кара панкреаса и черния дроб да освобождават храносмилателни ензими. Нивата на стомашни киселини също се повишават. Това предизвиква изобилие от газове. 

Седите прегърбени

Прегърбената извита поза на гръбнака, докато седите и работите например, е опасна не само за гърба, но и рефлектира върху стомашно-чревния тракт. Свиването на корема причинява затрудняване в движенията на червата. Храната преминава трудно през тях, като това затруднение и застой причиняват отделяне на обилни газове. 

Храни, които образуват газове (галерия)

Обилно хранене

Дори да се стараете да избягвате вредните храни, пърженото и мазното, пак може да имате неприятни газове и подуване, ако преяждате. Въпреки че наблягате на здравословни храни, ако количеството им е прекалено голямо, газовете ще ви тормозят. 

Стрес

Стресът е виновник за редица неприятни емоционални и физически отражения. Той може да е в основата на подуването и газовете, които ви мъчат. Натрупването на хормони на стреса в организма може да предизвика храносмилателни затруднения. Съществува дълбока връзка между мозъка, нервната система, червата и хормоните на стреса. Ефектите му могат да предизвикат и коремни болки, дискомфорт, спазми и подуване. 

Какво се случва в тялото, когато потиснем излизането на газове?

Алкохол

Ако редовно пиете алкохол и то повече от една чаша на ден, това също може да е в основата на храносмилателните ви проблеми и образуването на газове. Пиенето на алкохол редовно може да увреди сериозно здравето и да се намеси в нормалното усвояване на храната, резултат от което са газовете. 

Коментирай