Здраве и красота

Ползи за здравето от консумацията на сол

Солта е сочена за виновник за редица заболявания, но тя е незаменима за тялото

05.07.2021г. / 05 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Солта е сочена като един от главните виновници за задържане на течности, следствие от което се наблюдава високо кръвно налягане, напълняване, проблеми с бъбреците, сърдечносъдови заболявания, диабет. Ако обичате да пресолявате храната си, това определено не е здравословен избор. 

Какво се случва, ако спрете консумацията на добавена сол?

Консумацията на твърде много сол може да доведе до сериозни здравословни проблеми в дългосрочен план по данни на Световната здравна организация. 

Солта обаче не е вредна, ако се консумира в точните количества. Тя дори има своите незаменими ползи за организма. 

Според healthline.com, натриевата и калиевата сол са електролити, които имат жизненоважни функции за нервната и сърдечносъдовата системи. Тези соли участват в преноса на електроимпулси от мозъка до сърцето и всички органи в тялото, като осигуряват съкращенията на мускулната тъкан във всеки орган и кръвоносен съд. 

Храни, съдържащи много повече сол, отколкото очакваме

Без сол движението на тялото и функциите на органите биха били немислими. Ето защо пълното отказване на солта може да има негативни ефекти върху здравето. 

Според Healthline няма и особено значение кой вид сол ще изберете. Всички видове соли имат своите полезни действия за организма. Няма сол, която да е по-вредна или по-полезна от останалите видове. Сред необходимите соли на тялото са натриевата, калиевата, калциевата, магнезиевата. 

Йодът също е минерал, който участва в солните смеси. Той не може да се набави по друг начин в организма освен чрез храната.  

Хитри начини да използвате солта в ежедневието

Свързани статии

Какви са ползите от консумацията на сол?

Йодирната трапезна сол има съществени въздействия върху щитовидната жлеза. Ако човек страда от дефицит на йод, това може да доведе до понижено производство на хормони на щитовидната жлеза, от което произтичат редица заболявания на този важен за организма орган. 

Освен важността за функциите на щитовидната жлеза, йодираната сол е съществена и за стимулирането на преодоляването на инфекциите в устната кухина, включително афти, прочистване на синусите, намаляване на отоците по тялото. 

Незаменимите ползи на морската сол

Солта играе важна роля в поддържане на водно-солевия баланс в тялото, от който зависи и функцията на бъбреците и пикочната система. Балансираният прием на сол допринася за правилното отвеждане на течностите от организма и предпазва от образуване на къмъни в бъбреците.

Коментирай
Здраве и красота