Всичко е по-вкусно със сол. Солта е нужна не само за да направим ястията си невероятно вкусни. Тя е необходима на тялото ни за редица функции, които са невъзможни без нея. Солта е съставена от минералите натрий и калий. Те са електролити, благодарение на които се случва преносът на сигнали от нервната система към останалите органи и системи. Без тези минерали сърцето не би могло да бие.

Храни, съдържащи много повече сол, отколкото очакваме

Онова, което обаче прави солта вредна и потенциално опасна, е злоупотребата с количеството ѝ. Без да си даваме сметка, често прекаляваме с консумацията на сол, което води до редица здравословни рискове и заболявания, включително високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, задръжка на течности и още много други.

За да намалим тези рискове и за да подобрим здравословното си състояние е нужно да намалим консумацията на сол.

Какво се случва в тялото, ако спрете да консумирате сол?

Кръвното налягане се понижава

Солта предизвиква задържане на течности в тялото. Това е предпоставка за повишаване на стойностите на кръвното налягане, което е особено опасен риск за страдащите от хипертония. Намаляването на приема на сол или изключването ѝ от менюто води до забележителни резултати в регулирането на високото кръвно налягане.

Хитри начини да използвате солта в ежедневието

Подобрява се функцията на бъбреците

Кръвното налягане има пряка връзка с функциите на бъбреците. То често води до увреждането им, особено при недобре контролирана хипертония. Бъбречната недостатъчност може да възникне и при продължителен прием на твърде много сол чрез храната. Ограничаването ѝ води до подобряване на състоянието и функциите на бъбреците.

Намалява рискът от камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците представляват минерални отлагания. Солта също е съставена от минерали и колкото по-умерени сме в консумацията на сол и солени храни, толкова по-малък е рискът от поява на камъни в бъбреците, според клиника Майо.

Знаци, че консумирате много сол

Още по темата

Няма да сте толкова подути

Задръжката на течности заради прекомерната консумация на сол може да доведе до куп неприятни симптоми, сред които е подуването на корема, крайниците, лицето и очите. Ако ограничите или преустановите приема на добавена сол към храната, това ще ви помогне да се чувствате по-малко подути или изцяло да се отървете от този неприятен страничен ефект от солта.

Ще се чувствате по-енергични

Усещането за подуване предизвиква неудобство при всяко движение. Неудобството води след себе си затруднение в движението и изпълнението на различни физически дейности. Ако сте по-малко подути ще ви е по-лесно да се движите повече и да сте по-енергични. Обременяването с излишни течности добавя тегло към вашето собствено и това е истинско предизвикателство за тялото.

Незаменимите ползи на морската сол