Здраве и красота

Какво се случва, ако спрете консумацията на добавена сол?

Положителни промени в тялото

25.03.2021г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всичко е по-вкусно със сол. Солта е нужна не само за да направим ястията си невероятно вкусни. Тя е необходима на тялото ни за редица функции, които са невъзможни без нея. Солта е съставена от минералите натрий и калий. Те са електролити, благодарение на които се случва преносът на сигнали от нервната система към останалите органи и системи. Без тези минерали сърцето не би могло да бие.

Храни, съдържащи много повече сол, отколкото очакваме

Онова, което обаче прави солта вредна и потенциално опасна, е злоупотребата с количеството ѝ. Без да си даваме сметка, често прекаляваме с консумацията на сол, което води до редица здравословни рискове и заболявания, включително високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, задръжка на течности и още много други.

За да намалим тези рискове и за да подобрим здравословното си състояние е нужно да намалим консумацията на сол.

Какво се случва в тялото, ако спрете да консумирате сол?

Кръвното налягане се понижава

Солта предизвиква задържане на течности в тялото. Това е предпоставка за повишаване на стойностите на кръвното налягане, което е особено опасен риск за страдащите от хипертония. Намаляването на приема на сол или изключването ѝ от менюто води до забележителни резултати в регулирането на високото кръвно налягане.

Хитри начини да използвате солта в ежедневието

Подобрява се функцията на бъбреците

Кръвното налягане има пряка връзка с функциите на бъбреците. То често води до увреждането им, особено при недобре контролирана хипертония. Бъбречната недостатъчност може да възникне и при продължителен прием на твърде много сол чрез храната. Ограничаването ѝ води до подобряване на състоянието и функциите на бъбреците.

Намалява рискът от камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците представляват минерални отлагания. Солта също е съставена от минерали и колкото по-умерени сме в консумацията на сол и солени храни, толкова по-малък е рискът от поява на камъни в бъбреците, според клиника Майо.

Знаци, че консумирате много сол

Няма да сте толкова подути

Задръжката на течности заради прекомерната консумация на сол може да доведе до куп неприятни симптоми, сред които е подуването на корема, крайниците, лицето и очите. Ако ограничите или преустановите приема на добавена сол към храната, това ще ви помогне да се чувствате по-малко подути или изцяло да се отървете от този неприятен страничен ефект от солта.

Ще се чувствате по-енергични

Усещането за подуване предизвиква неудобство при всяко движение. Неудобството води след себе си затруднение в движението и изпълнението на различни физически дейности. Ако сте по-малко подути ще ви е по-лесно да се движите повече и да сте по-енергични. Обременяването с излишни течности добавя тегло към вашето собствено и това е истинско предизвикателство за тялото.

Незаменимите ползи на морската сол

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Silvi ( преди 3 години )
Онази сол, която наричат трапезна, си е жива смъртоносна бомба.Морската сол, към която нищо не е добавено и от която нищо не е отнето, си има своите огромни преди,става. Съвсем мъничко, на върха на ножа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар