Здраве и красота

Храни, съдържащи много повече сол, отколкото очакваме

Защо трябва да ги избягваме

14.01.2019г. / 08 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Солите са необходими на тялото, за да поддържат някои жизненоважни функции, като предаването на нервни импулси между клетките например. Това зависи от електролитния баланс, който отговаря за преноса на важна информация на клетъчно и тъканно ниво. Ако в тялото няма достатъчно електролити биват нарушени редица важни функции, сред които мускулната, нервната, както и балансът на pH.

Едни от най-важните минерали, съдържащи свободни йони, са натрий, калций, калий, магнезий. Дефицитът на тези вещества може да доведе до мускулна слабост, неволево съкращение, крампи, нарушена работа на някои органи.

Така че солите са наистина важни за организма. Но също толкова важно е да не се прекалява с тях.

Изненадващи употреби на солта

Прекалено високите нива на соли в организма предизвикват задръжка на излишни течности и нарушават функцията на жизненоважни органи. Сърдечносъдовата система се затруднява, кръвното налягане се повишава, създават се условия за отключване на диабет.

Понякога не си даваме сметка колко големи количества сол приемаме с храната, дори да не посягаме често към солницата.

Някои хранителни продукти съдържат неочаквано високи нива на добавена сол. Затова е важно да ги избягваме. Кои са тези храни?

Извара

Изварата е по-нискокалорична от сиренето, заради което често бива предпочитана за следобедна закуска в комбинация с плодове например. Изварата съдържа и полезни протеини и калций, които ни дават основание да я консумираме. Но в нея се съдържат доста високи нива натрий, който подобрява вкуса на изварата и производителите го знаят.

Овесени ядки

Една от най-популярните храни, към които се обръщат толкова много хора, борещи се с килограмите, холестерола, кръвната захар. Те са много полезни, но също съдържат доста високи нива на натрий. Солта се използва като естествен консервант, който удължава срока на годност на храните и овесените ядки попадат в този списък.

Спортни напитки

Обикновено след интензивна тренировка в салона човек губи голяма част от течностите и електролитите в организма си чрез потенето и ускореното дишане. По тази причина в баровете към фитнес салоните се предлагат напитки, обогатени с протеини и соли. С тях трябва да се внимава, тъй като са полезни само тогава, когато сте сигурни от какво точно количество се нуждаете. В противен случай се явяват като свръхколичество за организма.

Вегетариански бургери

Вегетарианската храна се сочи за здравословна от последователите ѝ. Тя може да е такава, само ако е приготвена по здравословен начин. Ако консумирате панирани зеленчуци, пъхнати в питки хляб и добавяте към тях големи парчета необезсолено сирене или млечен продукт, нещата могат да излязат извън контрол.

Бисквити

За някои може да се окаже изненада, че в сладкишите и десертните печива също има сол. В готовите опаковани бисквити, вафли, кукис и всички подобни на тях се съдържат доста големи количества сол, играеща роля на подобрител на вкуса, стабилизатор и консервант.

Невероятните ползи от английската сол

Свързани статии

Консервирани храни

Едни от най-големите врагове на кръвното ви налягане заради наличието на прекомерни количества сол са консервираните зеленчуци, месо, риба. Най-добре би било да приготвяте сами консервите си. Така ще контролирате количеството на солта в тях. Разбира се, ако нямате тази възможност четете етикетите внимателно и избирайте тези консерви с по-ниско съдържание на сол.

Сирене

Сиренето е един от първенците по съдържание на сол. Не е необходимо да спирате неговата консумация, защото то носи и своите ползи на организма. Важно е просто да следите количеството, което приемате.

Деликатесни колбаси

Трудно е да се определи кой държи първенството по съдържание на излишна сол – колбасите или сиренето. Със сигурност с тях не трябва да се прекалява. Дори консумацията им трябва да се сведе до минимум, тъй като те имат и други странични ефекти – повишаване на лошия холестерол, инсулин, кръвна захар, пикочна киселина.

Коментирай