Здраве и красота

Безопасно ли е прилагането на слънцезащитен крем върху изгоряла кожа?

Кога можем и кога не да прилагаме кремове за слънцезащита след слънчево изгаряне

30.06.2021г. / 13 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Прекарването навън в горещите слънчеви дни през лятото, особено на плажа, предполага носенето на слънцезащитен крем. Кожата ни се нуждае от него, за да бъде защитена от изгаряне, което носи потенциален риск не само от увреждане и стареене на кожата, но и от рак.

Чести грешки при употребата на слънцезащитни продукти

Кожата се състои от три основни пласта. Най-горният, епидермисът, е отговорен за образуването на мелатонин, имащ защитна цел да предпази кожата от слънчевите лъчи. Мелатонинът е пигмент, отговорен за образуването на тен. Той е естествен механизъм, помагащ на тялото да се справи със слънчевите лъчи.

Мелатонинът обаче не е достатъчен. Затова се налага да прилагаме и слънцезащитен крем с висок защитен фактор, който да ни осигури защита от вредните UV-лъчи на слънцето. Изгарянето може да повиши значително риска от възникване на меланом – рак на кожата.

Как да разберете дали слънцезащитният ви крем е развален

Но можем ли да приложим слънцезащитен крем или лосион върху кожата, когато тя вече е изгоряла?

Слънцезащитните кремове се делят на физични и химични. Физичните слънцезащитни продукти се наслояват върху кожата, като отразяват слънчевата светлина и по този начин предпазват кожата от навлизането на UV-лъчите. Химичните слънцезащитни средства абсорбират UV-лъчите в кожата и ги освобождават извън тялото под формата на топлина, пише Piedmont Healthcare, цитиран от healthdigest.com.

Как да избираме слънцезащитен крем?

Различните видове слънцезащитни кремове съдържат различни съставки, които предлагат и различна защита срещу слънчевите лъчи. Например ако продуктът съдържа цинков оксид, той може да помогне на изгорялата кожа да се справи по-бързо с подуването и възпалението, тъй като има противовъзпалителен ефект. Той стимулира естествените оздравителни процеси в кожата, има овлажняващо и успокояващо действие. В този смисъл прилагането на продукти, които съдържат цинков оксид е подходящо за прилагане върху изгоряла кожа.

Свързани статии

И въпреки това, с прилагането на слънцезащитни продукти върху вече изгоряла кожа трябва да се внимава, защото те съдържат и много други вещества. Приложението им може да предизвика раздразнения и да се окаже неподходящо в такива случаи.

Как да премахнете следи от слънцезащитен крем по банския

Ако продуктите съдържат например салицилати, те могат да предизвикат силно раздразнения на и без това изгорялата кожа. Американската агенция по лекарствата препоръчва употребата на продукти с цинков оксид, оксибензон, аминобензоена киселина, които биха могли да помогнат в успокояването на изгорялата кожа.

Ако кожата ви е изгоряла от слънцето, не пукайте мехурите и не търкайте засегнатите части. Ако изгарянето е голямо и сериозно, потърсете лекарска помощ.

Важно е да се хидратирате добре. Пийте повече течности. Навлажнявайте добре кожата, за да може да се възстанови по-бързо.

Коментирай
Свободно време