Здраве и красота

Домашен сгряващ крем против мускулни болки

С натурални етерични масла и съставки

22.07.2021г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мускулните болки и схващания могат да се появят по много различни причини в ежедневието ни – както при спорт, така и при обикновени дейности, които извършваме всеки ден. За да се възстановят, в такива случаи мускулите ни се нуждаят от сгряване и подхранване. Подарете им го с една чудесна рецепта за домашен крем против мускулни болки с натурални етерични масла.

Домашен крем при екзема, дерматит и атопична кожа

Кремът съдържа масла от камфор, канела, мента, евкалипт, невен и карамфил.

Камфор

Камфорът се използва като средство за стимулиране на кръвообращението, намаляване на болката и сърбежа по кожата. Той има противовъзпалително действие, като потиска подуването, зачервяването и болките в засегнатите места.

Масло от мента

Ментата също има облекчаващи болката свойства. Ментолът в ментата може да помогне за намаляване на възпалението в мускулите, ставите, да донесе охлаждащ и успокояващ ефект.

Масло от канела

Канелата има противовъзпалителни свойства. Тя може да помогне за намаляването на болките в мускулите при травми, натоварване, схващане. Подходяща е и при намаляване на отока.

Как да си направите домашен хидратиращ крем?

Масло от невен

Невенът няма затоплящ ефект, подобен на останалите съставки, но въпреки това има болкоуспокояващи и противовъзпалителни свойства.

Масло от карамфил

Карамфилът също има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Той допринася за по-бързото възстановяване на засегнатата мускулна тъкан.

Домашен крем против стареене с кокосово масло

Масло от евкалипт

Евкалиптът има сгряващи свойства. Той затопля засегнатото място, като по този начин облекчава болките в мускулите, спомага за по-бързото им възстановяване и преодоляване на възпалението.

Съставки и пропорции на крема:

  • ¼ чаша зехтин;
  • ¼ чаша масло от ший;
  • 2 супени лъжици пчелен восък;
  • 45 капки масло от камфор;
  • 35 капки масло от мента;
  • 20 капки масло от евкалипт;
  • 25 капки масло от канела;
  • 15 капки масло от карамфил;
  • ¼ чаена лъжица масло от невен.
Свързани статии

Начин на приготвяне:

На водна баня разтопете маслото от ший заедно със зехтина. Добавете и восъка. Разбърквайте до получаване на хомогенна смес.

Домашен крем за омекотяване на кожички около ноктите

След като сместа е напълно разтопена, изчакайте няколко минути да изстине. Добавете етеричните масла едно по едно. Отново разбъркайте много добре, докато всички съставки се смесят напълно.

Излейте сместа в подходящ стъклен буркан с капак. Изчакайте да изстине изцяло преди да го сложите в хладилник да стегне за 20-30 минути.

Коментирай
Свободно време