Здраве и красота

Фолиева киселина, 5-MTHF и функциите им в човешкото тяло

Фолиевата киселина е препоръчителна не само за бременните, а и за всички дами в репродуктивна възраст, които планират бременност

24.11.2022г. / 16 06ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Фолиевата киселина, често срещана още и като „фолат“ представлява витамин от група В, който човешкото тяло използва за образуване на червени кръвни клетки, за растежа и съзряването им и правилното им функциониране. Освен всичко това, фолиевата киселина е изключително ценна в периода преди зачеване и по време на ранната бременност, тъй като намалява риска от вродени дефекти на невралната тръба, а впоследствие на мозъка и гръбначния стълб на бебето (аненцефалия, спина бифида и други).

Фолиевата киселина е препоръчителна не само за бременните, а и за всички дами в репродуктивна възраст, които планират бременност. Неслучайно се включва в състава на повечето пренатални витамини и добавки. Последните клинични проучвания доказват, че фолиевата киселина може да подобри плодовитостта. Установено е, че жените, които редовно приемат фолиева киселина, са по-склонни да овулират и имат 15% по-висок шанс за забременяване в рамките на 12 месеца.

5-MTHF (5-метилтетрахидрофолат) е мощен натурален фолат, който се среща естествено в човешкото тяло. Попадайки в организма, синтетичната фолиева киселина трябва да премине през допълнителен етап на метаболизиране, за да се превърне в активната си усвоима форма 5-MTHF.

Това се случва в храносмилателната система, като целият процес се осъществява благодарение на ензима MTHFR (10-methylenetetrahydrofolate reductase). За съжаление, много външни фактори пречат на активността на този ензим, което от своя страна възпрепятства превръщането на фолиевата киселина в активен 5-MTHF, който може да бъде ефективно усвоен от организма. Затова хранителните добавки, съдържащи 5-MTHF са оптимален избор на биологично активна форма на фолат с максимално добра степен на усвояване.

МегаФолат е натурална хранителна добавка, съдържаща 5-MTHF – естествена, биологично активна форма на фолиевата киселина.

За разлика от синтетичните варианти, тази форма на фолата няма нужда от допълнителна преработка и метаболизиране, което е основен фактор за оптималното ѝ усвояване и високата ѝ ефективност.

Коментирай