Здраве и красота

Какво предизвиква сърбеж по езика?

Възможните причини за поява на сърбеж в устната кухина

16.07.2021г. / 05 29ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърбежът може да се появи по всяка част на тялото. Той може да възникне и по езика. Обикновено, когато се появи сърбеж, има причина за него. Причините за сърбеж варират от напълно безобидни до състояния, в които се налага лекарска намеса.

Сърбеж по гърдите – възможни причини

На какво може да се дължи сърбеж, появил се по езика?

Сърбежът в устата може да е индикатор за някаква алергия или за замърсяване, инфекция при консумация на недобре измита храна. Най-често засяга езика, гърлото, бузите от вътрешната страна, както и устните.

Алергиите са най-честите причинители на сърбеж по езика и гърлото. Тези симптоми могат да се появят след дразнене от различни алергени, най-често храна, полени.

Сред най-честите причинители на хранителни алергии, придружени със сърбеж по езика, са ядките, рибата, соята, яйцата, млечните продукти, пише Medical News Today.

8 причини за сърбеж около ануса

Ако е по-силен, сърбежът в устата и по езика може да е признак на по-сериозно състояние – анафилактичен шок. Затова е необходимо да се следят симптомите и да се действа бързо, защото това състояние застрашава живота. Анафилаксията се характеризира с прогресиращи симптоми, като замайване, задух, учестен пулс, повръщане, стягане в гърдите.

Сърбежът по езика може да се дължи и на гъбични инфекции в устната кухина. Възможно е да се причини и от вирусна инфекция. Поради възпалението в горните дихателни пътища се засягат и лигавиците в устната кухина, като сърбежът е резултат от него.

Край на досадния сърбеж по главата!

Свързани статии

За да се установи причината за поява на сърбеж по езика е важно да се консултирате с лекар. Той най-точно ще определи на какво се дължат симптомите.

Херпес или инфекции, причинени от дрожди, също могат да бъдат възможна причина за сърбеж по езика, пише healthline.com.

Причини за интимен сърбеж

След консултацията с лекар ще бъде определено най-точното лечение за състоянието ви. Не прибързвайте с взимането на медикаменти преди да разберете какво точно причинява сърбежа в устната кухина и по езика. Сред възможните медикаменти са антихистамини, противогъбични, противовъзпалителни, антисептични, антивирусни лекарства.

Коментирай