Здраве и красота

Признаците, че е време да промените режима си на тренировки

Време е за преразглеждане на тренировъчния ви режим

09.07.2021г. / 16 13ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Редовните тренировки са важни за здравето. Те са съществена част и от постигането и поддържането на стройна и красива фигура. Всеки има своите предпочитания. Вероятно и вие най-после сте открили тренировката, която ви пасва най-добре. Правите я всеки ден. Радвате се на резултатите. Докато в един момент не достигнете до така нареченото плато, в което резултати вече не се забелязват. Изпълнявате упражненията с лекота, а в началото не е било така. Изисквало се е усилие, за да успеете да се справите с предизвикателствата, с които сте се сблъсквали по време на тренировка.

3 есенциални типа тренировки за отслабване

Това е така, защото сте изградили рутина. Рутината не е нещо лошо, напротив. Но за да имате успех в постигането на резултати, които да надскачате всеки ден, е важно да предизвиквате тялото си по нови начини.

Кои са признаците, че е време да преразгледате рутината си в тренировките?

Митове за тренировките, в които не трябва да вярвате

Минало е доста време, откакто не сте правили промяна в тренировъчния си план

От време на време е добре да внасяте по нещо ново в тренировката си. Ако правите една и съща тренировка в рамките на цял месец, например, тялото ви свиква с предизвикателствата, които в даден момент изобщо не са такива за него. Увеличавайте натовареността. Включвайте нови упражнения. Не правете едно и също всеки ден.

Спрели сте да сваляте килограми

В началото тренировките ви са давали страхотни резултати, но сте стигнали до момент, в който сте спрели да сваляте килограми. Това е моментът, в който трябва да преразгледате тренировките и хранителния си режим. Може би е нужно да внесете промяна, за да стимулирате метаболизма си отново да заработи на по-бързи обороти.

5 признака, че програмата ви за тренировки не струва

Тренировките ви са започнали да ви се струват лесни

Един от явните признаци, че тренировката ви има нужда от промяна, е лекотата, с която изпълнявате упражненията. Ако вече сте свикнали с тежестта и интензитета им, увеличете ги. Не прекалявайте и не увеличавайте тренировките си прекалено драстично, защото това води до стрес в организма, който има обратен ефект.

Какво се случва, ако прекалите с интензивните тренировки?

Тренировките ви ви правят прекалено уморени

Тренировките трябва да бъдат балансирани и да не ви оставят крайно изтощени. Ако тренирате твърде често и дълго, ако упражненията ви са крайно изтощителни и интензивни, това повишава нивата на хормоните на стреса. В такива случаи мускулите не издържат, защото изцеждате и последната капка гликоген от тях, а това ви оставя без никаква енергия. В такива случаи започват да текат процеси в организма, които ви пречат да постигнете успехи, а дори може да ви разболеят, да отнемат от мускулната ви маса и да предизвикат хормонални проблеми.

Коментирай