Здраве и красота

Колко трябва да тичате, за да не прекрачите здравословната граница

Продължителното бягане има негативни ефекти върху здравето и постигането на целите

11.07.2021г. / 00 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Искате да отслабнете и да влезете във форма. Решавате да тичате. Мислите си, че колкото повече издържате, толкова по-бързо ще постигнете целите си. Тичате с километри до пълно изтощение. Оказва се, че това съвсем не е печеливш подход. Придържането към интензивен и продължителен маратон всяка седмица може не само да не ви помогне да постигнете мечтаната добра форма, но и да попречи на резултатите ви.

Признаци, че правите джогинг неправилно

Ако тренировъчната ви програма за джогинг включва прекалено много километри на седмица, това може да отнеме повече от тялото ви, отколкото да ви даде.

Колко точно е добре да тичате?

Оптималното количество километри и продължителност на бягане зависи от индивидуалните възможности и целите, които сте си поставили. Преди всичко е важно да сте наясно със здравословното си състояние. Тичането е предизвикателство, с което не всеки организъм може да се справи. Не се хвърляйте от самото начало на разстояния, присъщи за маратон. Започнете с 3 до 5 километра, като постепенно увеличавате разстоянието, докато организмът ви свикне.

Кое е най-доброто време от деня за джогинг?

По този начин ще избегнете прекомерния стрес върху тялото, който оказва обратен ефект и води до лоши резултати, изтощение, промяна в хормоналните нива, травми, болки, възпаления.

Проучвания, публикувани в списание Health показват, че всъщност не е нужно да тичате много километри всяка седмица, за да имате добри резултати. Достатъчно е да си осигурявате между 8 и 10 километра седмичен пробег, който има оптимални ползи за здравето. Разстояния от този порядък допринасят за доброто представяне, подобряване на издръжливостта и не оказват опасно влияние върху здравословното състояние и процесите в тялото.

Как да тичате безопасно в лятната жега

Изследователите открили, че хората, които правят по-кратки пробези на седмица са изложени на по-нисък риск от развитие на някои видове рак в сравнение с онези, които прекаляват с изтощителните тренировки и продължителното бягане.

Прекаляването с тичането може също да доведе до значително повишен риск от висок холестерол, високо кръвно налягане, остеоартрит, инсулт.

Защо тичането е най-добрият начин да отслабнем?

Колко време е здравословно да тичате?

Според клиника Майо, здравословното бягане за непрофесионални спортисти не трябва да надхвърля 30 минути на ден. Това прави по около 3 или 3 километра и половина дневно три пъти в седмицата.

Коментирай