Здраве и красота

Признаци, че правите джогинг неправилно

Кои са честите грешки, които предизвикват неприятни симптоми?

11.08.2019г. / 05 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато тичате отскоро е нормално да изпитвате трудност, болки и неразположения, докато свикнете и изградите правилен ритъм на тренировка. Ако обаче болките и дискомфортът не спират, значи правите нещата неправилно, а това може да застраши здравето ви по различни начини.

Кои са грешките, които често се допускат при джогинг и кои са техните симптоми?

Защо тичането е най-добрият начин да отслабнем?>>>

Вратът ви боли постоянно

За да не изкривявате центъра си на тежестта, от което произтича и болката във врата, постарайте се да гледате напред с повдигната брадичка. Така няма да изкривявате стойката си при тичането и пружинирането.

Тичате преди лягане

Най-добре е да тренирате сутрин. Тогава ползите от джогинга са най-големи. Тичането е доста силна кардио тренировка, при която кръвното налягане се повишава и се изисква време, докато се нормализира. Това пречи на съня.

Съвети за начинаещи бегачи>>>

Носите грешните обувки

Обувките по време на тичане са от първостепенно значение. Необходимо е да са с мека подметка, която да пружинира по време на тичане и която да е повдигната откъм петата. По този начин стъпалото се облекчава по време на тренировката и тялото ви се предпазва от травми.

Не можете да си поемете дъх

Това е силен признак, че сте прекалили с тичането, че не сте загрели добре или че сте се насилили отведнъж да постигнете резултати, за които още не сте готови. Бъдете разумни и действайте постепенно. Винаги започвайте със загрявка и завършвайте с разгрявка.

С колко джогинг ще изгорите калориите от един шоколад? (галерия)>>>

Прекалено съсредоточени сте в самото тичане

Джогингът трябва да е занимание, което ви носи физически и емоционални ползи, а не да го правите с отвращение и по задължение. Затова се опитайте да отклоните вниманието си от трудността на тренировката и не си повтаряйте наум „мразя еднообразието“ или „много е скучно“. Мислете за нещо позитивно, а не за самото тичане.

Свързани статии

Крампите не спират да ви атакуват

Един много чест страничен ефект от джогинга са крампите. Те се получават най-често при недостатъчно пълноценна загрявка и неправилно дишане по време на тичане. Така мускулите не се захранват добре с кислород по време на тренировката, което предизвиква рязкото им болезнено съкращаване. Дехидратацията също е една от възможните причини. Пийте достатъчно вода по време на джогинг.

3 прости начина да излъжем мозъка, че не сме се изморили>>>

Коленете ви болят

Ако обувките ви не са предназначени за тичане, това ще се отрази и на коленете ви. Избягвайте да тичате с гуменки с тънки и равни подметки, защото това е най-вредното нещо за вашите крака и тяло. Отделяйте време през седмицата и да правите упражнения за стягане на мускулите на краката, които да подкрепят ставите.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати